Австрийци инвестират в 200-мегаватов соларен парк край Чирпан

1940
Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов изрази надежда, че дългоочакваната местна индустриална зона ще бъде реализирана върху пустеещ от години терен от 300 дка, където някога бяха казармите на 96-и танков полк

Австрийска компания е стартирала работата си по проектирането на нов соларен парк с мощност от 200 мегавата върху площ от 1 400 дка в землищата на чирпанските села Златна ливада, Целина и Зетьово. Терените са общинска собственост и са от възможно най-ниската категория, използвани за мери. От „Енери Дивелопмънт Тракия Солар“ ЕООД планират да инвестират 10 млн. евро само за подстанцията, както и да изградят 5-километрово трасе. По предварителни разчети крайните потребители на електроенергия в селата ще заплащат електроенергия в рамките на 11 стотинки за киловатчас, а за бъдещата индустриална зона в Чирпан тя ще е 12 стотинки за 1kWh.

Терените няма да бъдат продадени, монтирането ще стане чрез отстъпено право на строеж, коментира кметът Ивайло Крачолов.

Същата компания планира да изгради още един соларен парк и на територията на съседната община Димитровград, където ще използва терен от 1 650 дка. Инвеститорът е част от австрийската група „Енери“, която придоби най-голямата оперираща слънчева централа в България: ФтЕЦ Караджалово (60.4 МW).

Ключов инвеститор в „Енери“ е компанията RP Global, независим производител на електроенергия с повече от 30 години опит в областта на ВЕИ.

Очакваните по-ниски цени на електроенергията от соларния парк са предизвикали инвестиционни намерения за терени в Чирпан, уточни Крачолов, който изрази надежда, че от Министерството на отбраната най-после ще вземат решение за площта от 300 дка на отдавна закрития 96-и танков полк.

Христо ДИМИТРОВ