Австралийка избра да се лекува в Стара Загора

226
Трима от първите започнали преди 10 години лекари в старозагорската МБАЛ "Тракия" - д-р Пиперкова, доц. д-р Петков и д-р Братоев

Родена и живееща постоянно в Австралия дама е сред най-далечните пациенти на старозагорската частна многопрофилна болница „Тракия“, където за 10 години от откриването й са преминали 103 000 души с най-различни заболявания.

Лекарите от 17-те отделения не могат да кажат точния брой на излекуваните от тях чужди граждани, но със сигурност най-голям бил броят на пристигащите с оплаквания и диагнози руснаци, украинци и турци. В сметките не влизат живеещите в страните от ЕС, но не са рядкост поданици на САЩ и някои по-екзотично звучащи държави, отбеляза завеждащият отделението по съдова хирургия доц. д-р Димитър Петков.

С огромна торта и новородено момченце посрещнаха в болница „Тракия“ десетия си рожден ден. По сметките на завеждащата АГ-отделението д-р Калина Пиперкова тук са проплакали за пръв път 4 881 бебета. Първото раждане – на 13 февруари 2009 година, станало дори преди официалното събиране на тогавашния екип.

Болницата е стартирала с инвестиция от малко над 20 млн. лв., направена от собствениците на старозагорския холдинг „Металик“, и персонал от под 100 души. Сега тя разполага с 603 специалисти, от които 141 са лекарите (голяма част от тях хабилитирани), а сестрите и лаборантите са 270. В сравнение с началото е отбелязан 8-кратен ръст на пациентите, само през м.г. през спешното отделение са преминали 12 630 мъже, жени и деца, а хирургичните интервенции с различна степен на сложност са 7 332.

Здравното заведение е единственото на територията на региона, което е включено в европейската мрежа „Ейнджълс“ за бърза реакция при исхемичен инсулт. Изключително честа е практиката на съвместни ортопедични операции с водещи специалисти от Германия и Франция, коментира завеждащият двете ортопедични отделения д-р Петьо Братоев, който е сред първите назначени в здравното заведение.

Христо ДИМИТРОВ