Авария възпрепятства изпускането на водата във фонтана на „Зеления клин“

175
Запушена отводнителна канализация е причината за заблатяването на водата във фонтана на "Зеления клин"

Сериозно запушване на отводнителната канализация на фонтана в парк „Зеления клин“ възпрепятства изпускането на застоялата вода в съоръжението. Аварията, за която преди по-малко от седмица медията ни съобщи, на този етап не е установена с точност. В понеделник на място екип е извършил няколко опита да отпуши тръбата, но така и не се е получило. Пред „Старозагорски новини“ директорът на Дирекция „Озеленяване и комунални дейности“ Николай Стоев обясни, че вероятно аварията е свързана с пропадане на канализацията, която отвежда водата на около 50 метра разстояние до ул. „Христина Морфова“. „Опитите на екипа доведоха до изваждане на няколко коренища, но нямахме никакъв положителен резултат. Най-вероятно проблемът е свързан с пропадане на канализационната тръба“, обясни Стоев. Със съдействието на екипи на ВиК – Стара Загора, предстои заснемане с камера, за да се установи с точност проблемът. Ако повторният опит не се окаже сполучлив, ще се премине към ремонт на проблемния участък възможно най-бързо. В социалните мрежи старозагорци вече негодуваха, че заблатената вода е причина за увеличение и на числеността на комарите в района.

„Шахтата, която обслужва фонтана, е препълнена и пропускливостта едва стига за отвеждане на водата от намиращата се в близост чешма. Пак казвам, че ако се окаже сериозен проблемът, ще възложим по най-бързия начин на фирма-изпълнител да стартира ремонтни дейности“, подчерта Николай Стоев.

Проблем с функционирането има и на другата водна атракция в парк „Зеления клин“. Става въпрос за т.нар. „Водна пътека“, която от известно време не работи. По думите на Николай Стоев причината за това е паднала мълния, която е причинила повреда в трифазната помпа, захранваща съоръжението. С аварията вече е ангажиран екип на EVN. „До края на седмицата „Водната пътека“ ще заработи“, обеща Николай Стоев.

Живко ИВАНОВ