Абитуриентка от Математическата спечели короната на Царица Роза

90
Царица Роза 2019 Вероника Кънева и двете й подгласнички Стела Владева и Кристияна Митева

Абитуриентката от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък Вероника Кънева стана 51-та Царица Роза. В красивата надпревара за чар, красота и интелигентност 8-членното жури отреди за нейни подгласнички Стела Владева и Кристияна Митева – и двете възпитанички на СУ „Екзарх Антим I“. Най-дългоочакваното събитие – конкурсът-спектакъл за избор на Царица Роза 2019, се състоя на 17 май вечерта на сцената на Дома на културата „Арсенал“.

17 казанлъшки абитуриентки дефилираха в три кръга. В началото на празничната вечер хубавиците поздравиха публиката с българско хоро, пременени в народни носии. Във втори кръг те се представиха в бутикови облекла, със стилизирани фолклорни елементи на дизайнера Елена Христова, водеща на вечерта заедно с Орлин Павлов. В последния кръг зрителите видяха претендентките за короната в официални рокли. За първи път тази година конкурентките за Царица Роза имаха възможност да подберат в представянето си любим откъс от български автори или чуждестранни пътешественици, който описва очарованието на маслодайната роза и родния им край.

Председател на журито бе бизнесменът Христомил Рахманлиев, президент на „Ротари клуб“ – Казанлък, а по случай 20-годишнината на клуба 8-членният състав на журито включваше основно ротарианци, както и дипломата от посолството на Япония у нас Ясуюки Ебата.

На новата Царица Роза й предстоят две пътувания до японските градове Фукуяма и Мунаката, с които Казанлък поддържа дружески връзки по линия на дъхавата роза Дамасцена, а останалите претендентки получиха ваучер за посещение на Европейския парламент в Брюксел.

„С избора на 51-та Царица Роза реално започват 116-ите Празници на розата в Казанлък“, подчерта в приветствието си кметът Галина Стоянова. „Тази вечер всички видяха, че в Казанлък растат и живеят млади хора, които здраво са стъпили на тази красива земя, които са откъснали най-красивите цветя от Долината и които могат да ни представят навсякъде по света“, заяви Стоянова и благодари на родителите, че са отгледали „достойни казанлъчанки, достойни българи“.

Короната предстои да бъде връчена на 31 май на пищна церемония от досегашната й носителка, студентката по математика във Великобритания Михаела Хаджиева.

Кулминацията на празниците ще бъде на 2 юни, когато се очаква истински наплив от туристи да окупират улиците на града и региона.

Петър ИВАНОВ