АБВ настоява за окончателно, а не временно увеличение на заплатите в здравеопазването

116
Д-р Емил Стоименов

„Увеличението на месечните възнаграждения на лекари, медицински сестри и санитари единствено за периода на извънредното положение е предизборна и половинчата мярка.“ Това заяви пред „Старозагорски новини“ д-р Емил Стоименов – член на НС на АБВ. Той бе категоричен, че подобни времеви мерки по никакъв начин няма да доведат до решаване на големия проблем с липсата на кадри в здравеопазването. Припомняме, че правителството отдели 237 млн. лв. за допълнителни средства към възнагражденията на хората, заети в сферата. Така лекарите ще получават по 600 лв. над заплатата, която заработват, медицинските сестри по 360 лв., а санитарите по 120 лв. Увеличението е в сила за периода на извънредното положение в страната. „Ние от АБВ категорично заставаме зад позицията, че този ръст в доходите трябва да има окончателен характер. За съжаление, отново виждаме действия на управляващите, които имат чисто предизборен характер. Очевидно се прави опит проблемите да бъдат заметени за пореден път“, посочи д-р Стоименов.

От АБВ предлагат 4-годишна стратегия за увеличаване на заплатите в българското здравеопазване. Според изчисленията на партията в края на този период доходите на лекари, сестри и санитари ще достигнат нива, съизмерими с европейските. Д-р Емил Стоименов изрази притеснение, че в настоящата ситуация се работи усилено за противопоставяне на хората в отделните сектори. Той даде пример с решението за трайно увеличение на заплащането за учители и полицаи. „Преподавателите и заетите в системата на МВР заслужават по-високи възнаграждения. Същото обаче с пълна сила важи и за хората, които ни лекуват. Създава се усещането, че българските медици са изтикани в дъното на приоритетите на правителството“, каза още д-р Стоименов. Той съобщи още, че АБВ вече разполага с разчет за това, откъде ще дойдат допълнителни средства за обезпечаване на трайно по-високите заплати в здравеопазването. За целта от формацията се опират на проучване на Фондация „Фридрих Еберт“, в което става ясно, че при отпадане на максималния осигурителен доход у нас само през 2019 г. в здравеопазването са щели да влязат над 700 млн. лв. допълнително. „Тази сума е почти три пъти повече, отколкото отпуснатите 237 млн. лв. от правителството на Борисов нетрайно вдигане на доходите на медицинските специалисти. Даваме готови решения на управляващите и апелираме да се действа незабавно в тази посока“, настоя д-р Емил Стоименов от АБВ.

Извън парламентарната политическа партия разкритикува действията на правителството на Бойко Борисов по справяне с втората вълна на коронавируса. По думите на д-р Стоименов основната причина за негативната картина на болестта у нас е липсата на действия месеци наред от управляващите. „Системата не бе подготвена и затова днес стигнахме до там ортопеди, очни лекари и офталмолози да лекуват коронавирус“, подчерта лекарят.

Живко ИВАНОВ