Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Години по-късно делото за трагедията край Петолъчката тръгва на поправителен

Момент от ситуацията на пътен възел Петолъчката при взривовете в производствена база "Стралджа - Мараш" Малка плоча с имената за загиналите напомня днес за трагедията в ранните следобедни часове на 5 юни 2012 година На 5 юни 2012 година при разглобяване на зенитна ракета "Двина" в база на "Берета трейдинг" загинаха трима души, други трима бяха ранени, щетите надхвърлиха 40 млн. лв. Разплитането на съдебния казус хвърля светлина и върху обгазяванията на Стара Загора

Нов обвинителен акт за трагедията от 5 юни 2012 г. край пътен възел Петолъчката е внесен на 2 ноември в Ямболския районен съд, съобщи за медията ни окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Обвинение за смъртта на трима души, раняването на други трима и нанасянето на огромни щети поради грубо неспазване на мерките за сигурност при работа с взривни материали е повдигнато срещу собственика на фирма "Берета трейдинг" Делислав Делев, началника на производството в база "Стралджа - Мараш" Иван Пеев и проектанта на взривните работи Иван Табов, който на предишното дело беше призован само като свидетел.

Ако обвинението бъде доказано, тримата ги очаква престой зад решетките за срок от 5 до 15 години.

Казусът с взривовете в база "Мараш", където са били утилизирани стари зенитни ракети "Двина", вече веднъж мина през съда, като заседанията бяха при закрити врати заради уж секретна информация в кориците на делото.

След серия от фалстартове, включително назначаването на нов съдия (заради заболяване на предходния), на 15 юни 2015 г. двамата тогавашни обвиняеми Делев и Пеев бяха изцяло оправдани. С мотива, че вината за трагедията е изцяло на Министерството на отбраната, което доставило в базата боеприпас, който не е бил включен в договора за утилизацията.

Заради оправдателната присъда близките на загиналите Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремъков (за да бъде изяснена самоличността им се наложи да бъде правена ДНК-експертиза на останките, разпилени из цялата база) и ранените Димитър Чакъров, Иван Атанасов и Мирослав Маринов не получиха право на парична компенсация за преживените страдания и неимуществени вреди.

След обжалване от частните ищци и протест на прокуратурата Окръжният съд в Ямбол отмени първоначалната оправдателна присъда и върна казуса за ново разследване от Националната следствена служба.

Изгодата

В хода на това разследване е била извършена нова комплексна експертиза, която е стигнала до категоричното становище, че доставените по договора с МО бойни части за зенитно управляеми ракети за "ЗРК СА-75М Двина" е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване. Случило се е точно обратното - ракетите са били рязани на струг, за да бъде извадена от вътрешността им страховитата смес от тротил и хексоген.

(Според специалисти, най-вероятно тя е щяла да бъде преизползвана, което гарантирало допълнителни печалби на фирмата! За такова евентуално "преизползване с цел допълнителна печалба" говори и тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов).

До фаталния взрив, отекнал малко след 14:30 часа на 5 юни 2011 г., се стигнало в резултат на десетки нарушения на всички възможни правилници и разпоредби за работа с опасните боеприпаси.

Истинско чудо било, че загиналите са само трима. Нанесените щети надхвърлят 44 млн. лв. (огромната част и досега не е възстановена), коментират запознати и припомнят, че в района са били складирани близо 1 000 авиационни снаряда, десетки хиляди патрона за различно огнестрелно оръжие, 3 т отпадъчен барут, 1 т тротил, стотици автомати, картечници, противотанкови гранатомети и др.

Нагорещените осколки са се разлетели на огромна територия, някои от тях са паднали по улиците и дворовете на съседни села, стотици са къщите и обществените сгради, които са останали без прозорци и покриви заради детонацията.

Новият обвинителен акт от близо 200 страници е придружен от показанията на над 50 свидетели и 32 вещи лица, като целият комплект е събран в 101 тома. Очаква се избраният на случаен принцип съдия Георги Василев от Районния съд в Ямбол в двумесечен срок да посочи дата за разпоредително заседание. Към момента с мярка за неотклонение "подписка" е само Иван Табов.

Бягството от отговорност

Според последните данни, публикувани в Търговския регистър, на 5 ноември 2012 г. Делев и съдружничката му в "Берета трейдинг" ООД са прехвърлили собствеността си на 75-годишната по онова време Хенриете Берта Алис Стефани Божилов, поданик на Германия, като е запазен адресът в столичния квартал "Мусагеница". За 2015 година дружеството е отчело приходи в размер на 5 689 000 лв., като е реализирало печалба от 822 000 лв. Активите му възлизат на 354 000 лв.

Преглед по пожълтелите вече страници на вестниците показва, че преди да започне старото дело, Делев е твърдял, че сред доставените за утилизация от МО боеприпаси е имало и такива, които не са били включени в договора. Според него, точно такъв "неидентифициран снаряд" е станал причина за взрива. Това на практика е била и основната защитна теза в хода на процеса, приключил с оневиняването му.

Новата експертиза обаче е категорична, че на струга, откъдето тръгва взривната вълна, е била една от общо 346-те зенитни ракети от типа "Двина", предмет на договора с отбранителното ведомство.

Търговският регистър показва още, че някогашният началник на производството в база "Стралджа Мараш" Иван Пеев също е прехвърлил дяловете си от едната си фирма на съдружници. В момента той е едноличен собственик и управител на "ИП Инженеринг" ЕООД (уставният капитал е 20 лв.!), като последният публикуван финансов отчет е от 2012 г.

Фирма на новия, трети обвиняем Иван Табов се рекламира в интернет като "главен изпълнител по прочистването на територията на база "Стралджа - Мараш" от невзривени боеприпаси и взривни военни остатъци вследствие на инцидента, станал на 5 юни 2012 г. По време на операцията са прочистени и обезопасени около 50 000 кв.м пътища, 250 000 кв.м площадки и горски терени и са събрани и неутрализирани около 250 000 бр. невзривени боеприпаси и части от тях, установи репортерска проверка.

От Окръжна прокуратура Ямбол очакват делото да стартира до края на годината. Колко дълго ще продължи и какъв ще бъде финалът този път, никой не се наема да коментира.

Христо ХРИСТОВ
    
Б.Р.   Тъмното дело за Петолъчката освети дълго премълчавани истини за обгазяванията на Стара Загора

Частната фирма "Берета трейдинг" беше една от най-активните ползватели на полигон "Змейово" по време на големите обгазявания на Стара Загора. На всеки въпрос на "Старозагорски новини" какво прави фирмата на полигона, от бившите ръководства на МО винаги получавахме еднозначен отговор - "Изпитва оръжия и боеприпаси".

След случилото се на Петолъчката стана ясно, че "Берета трейдинг" се е занимавала основно с утилизирането на стари боеприпаси. Което пък дава абсолютно еднозначен отговор на въпросите ни, какво е правила фирмата на полигон "Змейово". И респективно - отговор на най-важния въпрос - ТЕЦ-овете от "Марица-изток" ли са били обгазителите на Стара Загора, или разцъфналият навремето частен бизнес за унищожаване на стари боеприпаси на полигона. Реализиран от частни фирми, но с мълчаливото съгласие на държавата, потърпевши от които бяха хилядите граждани на Стара Загора и региона.

Йовка НИКОЛОВА