Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Димитър Танев, зам.-председател на ДБГ: Авантюризъм е Реформаторският блок да направи правителство, без подкрепата на ГЕРБ

Димитър Танев, зам.-председател на ДБГ- Г-н Танев, президентът Росен Плевнелиев вече съобщи, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент не на Патриотичния фронт, а на Реформаторския блок, с цел гарантиране проевропейския и пронатовския път на България. Каква ще бъде вашата реакция?

- Ние имахме заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок в петък. На него единодушно решихме следното: Първо, приехме позиция, че връщането на мандата от ГЕРБ е грешно, тъй като в рамките на този парламент може да се сформира мнозинство, което да продължи политиката. Защото икономическите показатели на страната и започнатите реформи имат нужда от продължаване.

Второ, казахме, че тази седмица предлагаме да имаме среща на политическо ниво с ГЕРБ, за да се види дали наистина в настоящия парламент може да се сформира мнозинство на ГЕРБ и Реформаторския блок, с евентуалната подкрепа на Патриотичния фронт. Ако това го има, то теоретично е възможно да вървим към съставяне на правителство. Но няма ли мнозинство, няма и смисъл да се прави правителство.

- Вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова обяви в неделя сутринта по една от телевизиите, че от ГЕРБ няма да подкрепят правителство на Реформаторския блок с "министри под наем".

- Като казваме "правителство на мнозинството", се има предвид, че правителството, например експертно, може да бъде излъчено, ако всяка политическа сила има своите представители, които го подкрепят. Ако това бъде официалната позиция на ГЕРБ на срещата, която тази седмица се надявам, че ще стане, очевидно вървим към предсрочни избори - какво толкова има да се чудим.

- Да разбираме ли, че ако ГЕРБ не ви подкрепят, няма да правите никакви други упражнения?

- Не, не, моля Ви се! То и без това в този парламент много трудно се правят реформи, а си представям, ако нямаме мнозинство зад себе си... Това е авантюризъм и не е за нас тази игра. Няма смисъл, само за да стои някой още пет месеца на власт. Няма да играем в тази игра.

- Кога точно очаквате среща с ГЕРБ?

- Може би още днес ще се свържат колегите с ГЕРБ. Няма много време и тази седмица трябва да е ясно, още повече, след като и мандатът на БСП се очаква да бъде върнат. Ние отиваме към предсрочни избори, в което няма нищо страшно, в края на краищата. В момента имаме криза на легитимност.

- В смисъл?

- Народът го каза, а и Борисов - че има нужда от ново доверие, за да управлява. И очевидно това минава през избори.

- Радан Кънев също в телевизионно изявление в неделя сутринта се обяви за предсрочни парламентарни избори. Между прочем, той в петък участва ли в Изпълнителен съвет на Реформаторския блок, в който се ковеше позицията за мандата?

- Не. Радан Кънев не участва в Изпълнителните съвети. Той официално е напуснал. В смисъл - на думи е напуснал, но си стои в парламентарната група, за да ползва времето на Реформаторския блок и всички екстри. Той си е така създаден, че да ползва само благата, но не и щетите. Когато става дума за ефирно време, за парламентарен автомобил, като става дума за по-висока заплата като зам.-председател на Социалната комисия, той е първи. Но като става дума да излезе от нещо - той не напуска нищо! Дори неговата партия не напуска нищо.

- В Реформаторския блок наясно ли сте какво ще представлява неговият нов проект, който замисля в дясното пространство и който отдавна афишира по медиите?

- От една година му чуваме бръщолевенията. Очевидно нищо няма да се случи, той само нанася щети на РБ. Нищо друго не е направил градивно. Цяла година го слушаме.

- И все пак, вие официално сте в една политическа структура, на вас не ви ли е представил новия си десен проект?

- Ами че той провали всички хора, които му повярваха. Той не е способен да поведе никого, затова и стои сам и си говори. Затова ще си остане един анализатор - като бившия министър на правосъдието Христо Иванов, да пише по Фейсбук позициите си.

- Ако се тръгне към варианта за предсрочни избори, което вече е 99% вероятно, в какъв формат ще се явите - без ДСБ и Радан Кънев ли?

- Ще се явим като Реформаторски блок. Мисля, че министър Петър Москов заяви желание да участва и че голяма част от ДСБ ще си останат в Блока. Радан като иска да си блуждае, да си ходи където иска. Хората от самото ДСБ, вижте и в Стара Загора как е, те нямат желание да напускат Блока и да правят каквото и да е. Това е настроението и в страната. Само на Радан Кънев в главата са му вождистките въжделения. Но никой не стои зад него. Той и затова в момента се лута цяла година. То ако беше толкова лесно, ако имаше подкрепа, досега щеше да го е направил сто пъти. Нищо! Стои, пуска си проучванията, покажат му 0.1%, и той пак се върне.

- И все пак в телевизионната си изява Радан Кънев се изживя като герой, едва ли не, че ако Бойко Борисов го беше послушал и бяха издигнали Плевнелиев за президент, резултатите щяха да бъдат съвсем различни.

- Радан имаше всички шансове в десницата да направим много по-смели реформи. Провали всичко в името на едно-единствено нещо - той да е едноличният властелин на всичко. Вождистки амбиции. Те са и до голяма степен наследствени в неговата партия от Иван Костов. Това се е научил, това прави. И в момента, в който не е на неговата, рита бакърчето и заявява, че се цепи. Отстрани изглежда героично, но де факто е детска игра, тийнейджърско изпълнение. А така държава не се управлява.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА