Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Емил Христов, водач на листата на ГЕРБ в Стара Загора: БСП искат да затворят комплекса "Марица изток" зад гърба на миньорите

Участниците в брифингаБСП отново се размина с твърденията си, че ще подкрепя въглищната енергетика в лицето на комплекс "Марица-изток". На 16 март евродепутатите от БСП Момчил Неков, Петър Курумбашев и Георги Пирински са гласували в Европарламента клауза от доклад, която изисква да се забранят субсидиите за изкопаеми горива в страните от ЕС, с цел да се възпре експлоатацията и използването им. Останалите български евродепутати са гласували против въпросната клауза.

Това съобщи в събота водачът на листата на ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район Емил Христов. Заедно с него пред медиите застанаха бившият министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, бившият зам.-министър на енергетиката Жеко Станков и д-р Теньо Тенев, кмет на община Раднево, която изцяло зависи от състоянието на минно-енергийния комплекс.

Това гласуване в Европарламента показа, че групата на БСП там отново работи срещу българските интереси, гласувайки против подкрепата на изкопаемите горива в ЕС, което ще увеличи цената на електроенергията и ни поставя, особено нас в България, в изключително неравностойно положение, отбеляза Емил Христов. Той припомни, че когато се зададат избори, БСП започва да говори, че ГЕРБ ще приватизира комплекса, че ще го затвори. Същевременно те пък започват да строят атомни електроцентрали. "Обвиняваха ни в какво ли не. В четвъртък обаче отново гласуваха против българския интерес", обобщи водачът на листата.

На свой ред Ивелина Василева бе категорична: "Тук съм, за да заявя твърдата ни позиция: ГЕРБ няма да позволи затваряне на български топлоелектрически централи, нито приватизирането на държавното дружество."

Доскорошната екоминистърка коментира и проекта за референтен доклад, който ще бъде гласуван на 28 април в Европейската комисия. Василева подчерта, че водачът на старозагорската листа на социалистите Драгомир Стойнев лансира неверни твърдения, че правителството на ГЕРБ е "проспало" през 2016 г. дебатите по въпросния проект. "Бях лично засегната и поисках извинение от Драгомир Стойнев във връзка с невярното твърдение, защото разработването на референтния документ е започнало още през 2011 г. От тогава до сега МОСВ ясно и твърдо е заявявало своята позиция в защита на националния интерес, в защита на българската енерегетика, включително и през октомври 2016 г., когато за пореден път е изразена отрицателната позиция на България.Като министър на околната среда и водите, включително и всичките ми предшественици, в това число и колежката на Стойнев в правителството на Орешарски, винаги сме защитавали твърдата позиция, че не трябва да се правят изменения в дерективата".

Според Василева, лансираните от БСП внушения са изключително вредни, защото създават страх у хората, че мините могат да бъдат затворени и десетки хиляди работещи в тях и в свързани с тях производства да останат без работа.

Тя припомни и предизвикалата остра реакция от страна на Европейската народна партия позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова, че гласувалите европейско-канадското икономическо и търговско споразумение СЕТА са "национални предатели", при положение, че въпросното споразумение е било съгласувано още от правителството на Орешарски с позиция от Министерството на икономиката и енергетиката, оглавявано тогава от Драгомир Стойнев.

"Нека от БСП да не лансират лъжи и неверни твърдения. Аз разбирам, че битката за тях е на живот и смърт. Г-н Стойнев не се извини нито на мен, нито на МОСВ като институция. Нека поне да се извини на хората, които подвежда и у които всява страх", настоя Ивелина Василева.

Емил Христов припомни и за допуснатото тежко забавяне на разкривките на въглищните пластове в "Мини Марица-изток" по времето на Орешарски, което поставяще под заплаха работата в комплекса и здравето на миньорите. Чак през 2015-2016 г., с упоритата работа на сегашното ръководство на Мините, с подкрепата на правителството на Борисов, изоставането в разкривките беше преодоляно и наваксано.

"Заварихме една несигурна енергийна система, затлачена с междуфирмена и вътрешна задлъжнялост - задлъжнялостта на НЕК към американските централи, които съответно нямаха възможност да плащат на Мините. По този начин се беше създала невъзможност Мините да инвестират в разкривка, имаше опасност от свлачища. Всичко това мина през ръцете и главите ни и, слава Богу, развързахме възела. Само за по-малко от година намалихме с над 100 милиона лева загубите на НЕК - с промени в закона, със създаване на нови фондове. И успяхме да доведем БЕХ до печалба. Разликата в рамките на година беше над 300 милиона и от минус излязохме на плюс", заяви на свой ред зам.-министърът на енергетиката в правителството на Борисов - Жечо Станков.

"Обръщам се към всички колеги от държавните енергийни дружества - не трябва да имате притеснения, че комплексът "Марица изток" е застрашен по какъвто и да е начин", каза още зам.-министърът. Според него, в сектора на енергетиката работят професионалисти, които трябва да бъдат оставени на спокойствие да си вършат работата. "Благодаря им и за това, че през изминалите зимни месеци, при минус 20 градуса, не спряха подаването на въглища и котлите на тецовете не угаснаха. Миньорите нека да знаят, че стоим зад тях, и че ще продължим диалога, който имахме, както и със синдикатите и с ръководствата на дружествата. Гарантираме ви, че стоим твърдо зад вас", категоричен бе Жечо Станков.

Кметът на Раднево д-р Теньо Тенев отбеляза, че от 2014 г. Община Раднево не е получавала концесионната вноска, което е довело до огромна задлъжнялост от 10,5 млн. лв. С разплитането на възела по веригата БЕХ-НЕК-ММИ при управлението на Борисов е получена първата вноска от 10,7 млн. лв., с които са разплатени натрупаните задължения, и с което общината е спасена от фалит. "По време на управлението на ГЕРБ, благодарение на министър Василева, успяхме да сключим договор за втора фаза за пречиствателната станция. В противен случай ни заплашваше санкция от най-малко 7 млн. лв." съобщи д-р Теньо Тенев.

"Точно БСП са тези, които искат да затворят комплекса "Марица-изток" и подготвят този процес упорито и последователно зад гърба на миньорите", заяви Емил Христов в края на пресконференцията. "Те са любители на ядрената енергетика и не милеят за това, какво се случва в Старозагорския регион", заключи водачът на листата на ГЕРБ.

(СН)

Купуването и продаването на гласове престъпление!