Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

България наистина има нужда от Нова република

ПЕТЪР СЛАВОВМонополи, картели, безхаберието на чиновниците и ширеща се липса на правосъдие са причина за нескончаемия преход у нас, твърди водачът на листата на "Нова Република" в Старозагорски избирателен район ПЕТЪР СЛАВОВ.

- Г-н Славов, защо на България й трябва "Нова република", или защо започналият преди 27 години преход към демокрация се оказа нескончаем?

- Проблемите на гражданите с монополи, картели, с безхаберието на чиновници на всички нива в местната и държавната власт, с ширещата се липса на правосъдие и върховенство на закона - ето отговорите на въпроса Ви!

България наистина има нужда от Нова Република, в която Съдът отсъжда справедливо и по закон, а Прокуратурата - брани закона и преследва престъпниците. Картелите и монополите са обуздани и санкционирани с милионни глоби от ефективни държавни регулатори - КЗК, Комисията за финансов надзор и пр.

БНБ не проспива източването и фалита на банка като КТБ, а се намесва навреме и спасява спестяванията на хората.

Ето това предлагаме в програмата си от коалиция "Нова Република", но което е по-важно - с работата си в 43-то Народно събрание с колегите ми Мартин Димитров, Методи Андреев, Радан Кънев, ген. Атанасов, Вили Лилков и останалите, с експертизата на колеги като Трайчо Трайков сме доказали, че знаем как и можем да го постигнем!

- Вие бяхте един от най-активните депутати в 43-тото Народно събрание, а същевременно Нова република единствената от участниците в предизбораната надпревара обяви, че властта не е самоцел за нейните кандидати за народни представители. Защо?

- Действително, с колегите ми от т.нар. "Група за натиск" (която единствена до последно настояваше за ефективно разследване на грабежа "КТБ", за изслушване на Главния прокурор по направеното за наказателно преследване на виновните, по борбата срещу картелите) бяхме най-работещите депутати в Народното събрание с общо близо 1000 парламентарни въпроса в контрола към министрите и министър-председателя. Именно така ние от "Нова Република" разбираме работата на един народен представител - да е всеки ден на работното си място, да е активен и да поставя въпросите и проблемите на гражданите, да ги отстоява и да търси законодателни решения. А не да е мълчалив "натискач" на копче по партийна повеля!

А самото участие във властта, ако ще е в интерес на гражданите, може и трябва да се реализира само със силен екип и ясна програма, която да се изпълнява. Това, което т.нар. "проуправленска част" от Рефорския блок направи - да се подредят лидерите им за министри на всяка цена с цел лична реализация, очевидно не е в полза на обществото. Даже напротив - скандалните сделки за продажбата на "Царските конюшни", "Дипломатическия клуб", след това "Музея на виното" и пр. го доказват и тук ще Ви припомня, че отново само ние - от "Групата за натиск" и "Нова Република" се противопоставихме на тези схеми и поискахме разваляне на сделките.

- На ход е голямото наддаване в обещанията. Като че ли някак си не "пеете в този хор".

-За съжаление е точно така - почти всеки политик е тръгнал да обещава каквото му дойде на ум, само и само, за да излъже хората за пореден път да гласуват за него.

Затова от "Нова Република" казваме - "Отваряйте си очите на 4 и първо проверете работата на въпросния кандидат и неговата партия досега, а след това му вЕрвайте!". Защото, много от обещанията, които се дават сега, са законодателни предложения на народните представители на "Нова Република" от миналия парламент - предложения, които т.нар. "системни партии" с лека ръка и напълно съзнателно отхвърлиха. И сега се опитват да излъжат хората, че тези предложения са техни, но което е по-лошото - че ще ги изпълняват.

А примери не липсват - като почнете от предложението ни срещу битовата престъпост - във всяко населено място да има присъствие на полицай; минете през няколкото законопроекта срещу картелите и за решаване на проблема с високите и непазарни цени на горивата; проследите внесените законови изменения за радикална съдебна реформа и въвеждане на Румънския модел и т.н.

- Тъй като сте водач на листата на "Нова република" от Старозагорски избирателен район, какви ангажименти поемате лично Вие към избирателите от областта?

- Приех като предизвикателство, но и с голямо удовлетворение, аз да водя листата на "Нова Република" за Старозагорския регион, и то не само защото съм емоционално и потомствено свързан с град Стара Загора - моят дядо, Иван Ковачев, е бил уважаван старозагорски адвокат, един от учредителите на СДС в града и много хора го помнят с добро и до днес.

По-важното обаче е, че Стара Загора и региона наистина заслужават повече и по-добър живот - това е район с огромен потенциал - и икономически, и туристически, и културен, който не се управлява добре и в интерес на гражданите му - едни наистина прекрасни и свободни по дух хора!

Затова и ангажиментите на "Нова Република" за реална децентрализация, при която половината от заплащаните данъци от граждани и фирми да остават именно в региона, където са произведени, ще бъде полезно за старозагорския регион, а и за други подобни региони с активни и тудолюбиви хора в страната. Моят личен ангажимент е да поставям в Парламента всички важни за региона въпроси и да търся решение заедно със старозагорци.

- На официалното откриване на предизбората кампания на "Нова република" в Стара Загора, Вие обявихте, че размразяването на проекта "Белене" е пряка опасности за комплекс "Марица изток".

- Категорично! И това трябва много ясно да се казва на гражданите от Стара Загора, Раднево, Гълъбово и останалите селища от региона, заети пряко или непряко в "Марица изток". А става дума за десетки хиляди души!

При положение, че и в момента имаме 50% резерв за производство на електроенергия, всички можем да се досетим какво ще последва, ако се построи още една голяма атомна централа, произвеждаща доста скъп ток (проектът за "Белене" се очаква да достигне 20 млрд. лв.). И че в тази ситуация, за да може да работи "Белене", ще трябва да се затварят други централи, защото иначе никой няма да иска да изкупува скъпия им ток.

А както знаем, от години различни представители на ядрените лобита атакуват работата на ТЕЦ-овете в маришкия басейн по най-различни линии именно с подобна цел.

Нещо повече - неотдавна стана публичен проблемът с намерението за допълнително завишаване изискванията към емисиите от ТЕЦ-ове, като управленията и на Орешарски (БСП и ДПС) и Борисов 2 (ГЕРБ в коалиция) практически не постигнаха нищо положително за противодействие на тези намерения. Ако не се противодейства адекватно, налице е реална опасност до 2020 г. ТЕЦ-оевете да не изпълняват тези нови завишени изисквания и да се иска тяхното затваряне. А за тази опасност моят колега Трайчо Трайков от "Нова Република" предупреждава от години и управниците ни бездействаха.

- Няколко от участниците в изборите акцентират върху борбата с картелите, но като че ли липсват конкретни мерки. Имате ли конкретна визия, как тази борба може да бъде доведена до успешен край?

- Вероятно си спомняте, че ние от "Нова Република" бяхме първите, които поставихме ребром проблема с картелите, особено на пазара на горива, и предложихме решения. Сигурно си спомняте и случая с моя колега Мартин Димитров, на когото седмица-две по-късно бяха срязани спирачките на личния автомобил и това няма как да е било случайно.

Но това не само не ни спря да изискваме от Министерски съвет адекватно поведение и намеса, от КЗК да разследва и санцкионира картела. Нещо повече - по наше предложение бе сменен изцяло съставът на КЗК поради незадоволителната им работа след 10 г. безплодно "разследване" на картели.

Наред с горното, запретнахме ръкави в Парламента и внесохме няколко законопроекта, които буквално да "отпушат" конкуренцията на пазара - защото и децата в България вече разбраха, че достъпът до пазара е блокиран, няма конкуренция от европейски доставчици и това държи цените изкуствено високи. Едни от най-високите в ЕС и то при положение, че в Бъглария са най-ниските акцизи върху горивата! Само че същите, дето сега се обявяват за "борба с картела", тогава, при гласуванията в Парламента, гласуваха против! Ето защо казваме - по делата ще ги познаете!

- Вие сте със старозагорски корен. Бихте ли споделили пред нашите читатели част от личната си биография - онова, което не е написано в предизбрните плакати?
- Разбира се, аз вече споменах, че моят дядо по майчина линия е старозагорец, бил е известен адвокат, неведнъж лишаван от право да практикува професията си заради критики към тоталитарния режим. Дори за един период му е било забранено да работи в Стара Загора и е бил "заточен" да практикува в Раднево.

Другият ми корен е от новозагорския край - с. Караново - едно изключитело красиво място с плодородна земя и уникално културно-историческо наследство, което за съжаление се обезлюдява през последните години и централаната власт не предлага ефективни мерки за развитието на този регион. А нека ви подсетя - именно там бе открита уникална Тракийска могила с може би най-добре запазената древна колесница от този исторически период. И вместо това да се превърне в международна туристическа атракция, неотдавна научих, че Министерството на културата е ограничило финансирането на проучванията и сега изграденото се руши. Затова и веднага поставих парламентарен въпрос към министъра на културата, защото подобно безхаберие е недопустимо!

Подобни въпроси, касаещи проблеми на старозагорския регион съм поставял постоянно през 2-те години работа в Народното събрание. Както виждате, макар да бях избран от София в миналия парламент, винаги съм намирал начин да бъда полезен и на родния град на моята майка и моя дядо.

- Какво е вашето лично човешко послание към избирателите от Старозагорски регион?

- Преди всичко им желая да бъдат здрави все така свободни и борбени по дух и да не спират да се борят за бъдещето на града и региона! А на конкретните избори много да внимават за "трикове" и "трикаджии", да си отварят очите на 4 и ако харесват работата и усилията ми с колегите от "Нова Република" - да ни подкрепят с No 4, за да продължим заедно битката срещу картелите, статуквото и безхаберието!

(СН)

Купуването и продаването на гласове е престъпление!