Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Потомци на жертвите на тоталитарния режим от Старозагорско се поклониха на остров Персин

Представители на три религии - православни християни, католици и мюсюлмани, се поклониха пред паметта на жертвите на тоталитарния режим на остров Персин. На снимката вторият от ляво на дясно е Крум Владев, председател на Дружеството на репресираните в Казанлък.Стотици българи от цялата страна се поклониха пред паметта на жертвите на тоталитарните режими на остров Персин. Сред тях бяха и 51 поклонници от Казанлък, Стара Загора и Раднево, организирани от новоучреденото Дружество на репресираните в Града на розите през месец март тази година.

Химнът на концлагеристите, написан по текст на Йоан Кехайов, беше изпълнен от Стела Владева, внучка на убит от Народния съд.

Двама казанлъчани ярко присъстваха и в изложбата, подредена от отец Паоло Кортезе и журналиста Христо Христов. Това бяха генералите Иван Вълков и Костадин Чешмеджиев, дядо на известния днес спортист Тити Папазов.

Близо 200 хиляди са преминали през остров Персин - най-големият лагер за политически затворници на най-големия остров на река Дунав. Лагерът е създаден със секретно решение на правителството на Васил Коларов през пролетта на 1949 г.

На 28 май участниците в поклонението преминаха по 12-километровия път от град Белене до най-мрачното място на острова. В групата, организирана от Дружеството на репресираните от Казанлък, присъстваха и представители на новооснования мюсюлмански клуб. За похода бяха пристигнали и български турци от Австрия и Германия, които са белязали живота си с години, прекарани в лагера на дунавския остров.

За първи път от Казанлък потеглиха и представители на представители на трите християнски вероизповедания, сред които отец Онисифор и игуменът на Шипченския манастир. Заедно с тях беше и имам Хатиб Мехмед Мехмедов.

"Днес е исторически ден, президентът Росен Плевнелиев, католици, православни, протестанти и мюсюлмани заедно почетохме блажените мъченици и всички жертви на комунистическите режими", заяви развълнуван отец Паоло Кортезе, ректор на светилището "Евгений Босилков". Над 300 православни свещеници, всички осъдени католически свещеници, протестантски пастори и мюсюлмани са страдали и живели заедно тук', припомни духовникът от Ордена на пасионистите. Той подчерта, че това е "екуменизъм на мъчениците".

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век.

"Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма", каза Плевнелиев и добави, че този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес.

"Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ", каза още президентът пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви. По думите му, следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват.

"Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", допълни в словото си държавният глава.

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите "бивши хора" не потърсиха мъст.

За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи, изтъкна Росен Плевнелиев.

"Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи", подчерта държавният глава.

Президентът посочи още, че онези, отказали се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят - уморени, тъжни и забравени. Той отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер.

На поклонението присъстваха президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, парламентаристи от ГЕРБ и Реформаторския блок, представители на местната власт, потомци на жертви на тоталитарния режим, репресирани, известни социолози и стотици граждани.

Празникът продължи с концерт на Бах. Финалните акорди бяха на Васко Кръпката, който по традиция, но този път с китарата на Георги Минчев, изпълни песента "Комунизмът си отива".

За първи път екип на турска телевизия снима филм за поклонението.

Пет минути в края на поклонението президентът отдели за разговор със старозагорския юрист Стефан Саранеделчев.

Към трите рози, засадени пред паметника, догодина ще направим цяла градина от маслодайни рози от Казанлъшката долина, обещаха Крум Владев и Мендерес Кунгюн, които бяха начело на групата, организирана от Дружеството на репресираните от Казанлък.

А в град Белене днес животът е притихнал отново. Безработицата е висока. Над половината от мъжете работят в настоящия затвор на най-големия остров на река Дунав. А в неделния ден близо 80 на сто от жителите на малкия дунавски град се събират на служба в двете католически църкви. Отекват камбаните и на православния храм. И всички се молят за помирение и успокоение на духа на българските мъченици от остров Персин.

Румяна ЛЕЧЕВА