Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Днешното училище не е това, което беше вчера

Констатацията е на зам.-министъра на МОН Таня Михайлова, която днес откри в Стара Загора първата по рода си Национална среща на училищните психолози и педагогическите съветници

Днес в зала "Петко Рачов Славейков" в Община Стара Загора започна работа първата по рода си в страната Национална среща "Дни на училищната психология", инициирана от 9 училищни психолози и педагогически съветници от областния град в партньорство с Община Стара Загора и Регионалното управление на образованието.

Четиридневният форум беше открит от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Сред участниците бяха още областният управител Гергана Микова, началникът на Регионалното управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, главният експерт в Дирекция "Приобщаващо образование" в МОН Татяна Предова, началник-отдел "Образование" в Община Стара Загора Пенка Чавдарова, директори и зам.-директори на училища от Стара Загора и страната, представители на институции, които имат отношение към обучението и възпитанието на децата в училищна възраст.

Поздравителни адреси изпратиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Поздравление от името на Общинския координационен съвет на Съюза на българските учители-Стара Загора поднесе неговият секретар Иван Жилков - преподавател по психология.

В словото си при откриване на форума зам.-министър Таня Михайлова подчерта, че днешното училище не е това от вчера. "Ако обърнем поглед назад, много лесно и разграничимо можем да говорим за поколението на 50-те, 60-те и 70-те години. И някъде към 80-те години динамичните процеси в обществото изключително бързо се забелязаха и в училището. Днес децата, които влизат в него, вече са много различни. Класната стая всъщност е пространство, в което има многообразие. Училището вече не е само място, в което се преподават знания. Много важна задача пред нас е да можем да изградим себеутвърдена личност, да можем да предотвратим нещата, които днес наблюдаваме и коментираме като инцидент или като агресия", отбеляза зам.-министърът. По думите й, не е нужно само да се констатира, а да се работи за превенцията на тези явления.

"Колкото и учителите да сме добри, не можем сами. Точно затова е много важна ролята на психолозите и на педагогическите съветници в училище. Те са този елемент, който дава завършения вид на училищната общност", определи Михайлова. Според нея, единна рецепта няма, но пък има добри практики, които могат да бъдат споделени на такива форуми.

Областният управител Гергана Микова подчерта, че заради случващото се през последните години, настоящата задача пред обществото и институциите е опазването на децата и недопускането на инвазиите, на които са подложени. "Децата имат и духовни потребности, за които сме им длъжници", отбеляза Микова.

Националната среща "Дни на училищната психология" в Стара Загора продължава до 13 октомври.

Димка КАБАИВАНОВА