Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

В Стара Загора 17 екипа издирват деца извън образователната система

Иванка Сотирова17 екипа, всеки от по 7 души, от 1 октомври тази година започнаха работа на терен, за да издирват деца, които са родени в община Стара Загора, но не посещават учебни заведения.

"Екипите започнаха работа много сериозно. Тъй като и моите внуци са от децата-фантоми, те са ходили на място и са питали съседите за тях, понеже аз не бях вкъщи. Давам този пример, за да подчертая, че от тяхна страна работата се върши много съвестно и на пълни обороти. В екипите са включени учители, представители на Местната комисия за противообществени прояви, работници от Международния младежки център, обществени възпитатели, служители от "Социално подпомагане", имат и подкрепата на полицията като превенция срещу възникване на насилие над учители и социални работници", съобщи за медията ни зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

"Целта е всяко дете да бъде открито и записано в училище. Ако то не бъде намерено на постоянния си адрес, ще се търси на настоящия. Ако и тогава не бъде открито, ще се търси на територията на страната", конкретизира Сотирова.

"Подхождаме с оптимизъм и към днешна дата можем да кажем, че се работи ангажирано", увери зам.-кметът. Тя определи старозагорските екипи като много добре професионално подготвени, които имат специален подход както към децата, така и към родителите.

Според нея, ползата от създаването на такива екипи вече е налице.

"Имаме деца, които никога не са записвани в детска градина, а в подготвителните групи посещението е задължително. Една голяма част от родителите вече имат друго отношение към образованието, защото към тях е подхождано внимателно. Преди дни в 24-та детска градина в кв. "Лозенец" бяха записани доста деца. Родителите им са осъзнали, че трябва те да са в учебните заведения", даде пример Сотирова.

До края на ноември т.г.в Община Стара Загора ще разполагат с пълните данни и с резултатите от акцията на МОН "Mexaнизъм зa cъвмecтнa paбoтa нa инcтитyциитe пo oбxвaщaнe в oбpaзoвaтeлнaтa cиcтeмa нa дeцa и yчeници в зaдължитeлнa пpeдyчилищнa и yчилищнa възpacт".

Димка КАБАИВАНОВА