Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Старозагорска област е на път да стане вторият в България център за техническо образование

Проф. Тотьо Тотев по време на представянето на магистърската програма по топлоенергетика в Стара ЗагораСлед откриването на Техническия колеж в Казанлък към Технически университет-София, в който се подготвят професионални бакалаври по машиностроене, и стартиралият в Стара Загора проект за придобиване на магистърска степен в специалността "Топлоенергетика", за кандидат-висшистите по тази търсена в комплекс "Марица-изток" специалност се открива възможност да получат диплома в родният си край. Според ръководителя на катедра "Топлоенергетика и ядрена енергетика" на Техническия университет - проф. Тотьо Тотев, професионалните бакалаври от Техническия колеж в Казанлък могат да изкарат едногодишно изравнително обучение по топлоенергетика в Стара Загора и да запишат отново в Града на липите магистърска степен по специалността.

Тоест след 5.5-годишно обучение в Казанлък и Стара Загора - да станат магистри по топлоенергетика. Ако схемата проработи, десетки семейства на студенти от областта ще спестят сериозни суми от квартирни, пътни и т.н. за обучение на децата им в столицата или в чужбина.

"Старозагорски новини" припомня, че на 30 август т.г. Министерски съвет прие постановление за откриване на Технически колеж-Казанлък, а на 14 септември проф. Тотев, ръководители от трите централи на комплекс "Марица-изток" и ръководството на Община Стара Загора представиха на брифинг стартиралия вече проект за изнесената в Града на липите магистърска програма топлоенергетика. Както вече медията ни съобщи, в програмата могат да участват висшисти, завършили технически специалности и природни науки. Преди да запишат магистратура обаче, те трябва да изкарат два семестъра приравнително обучение по топлоенергетика, което ще започне на 16 октомври т.г. в зала, осигурена в IV ОУ "Кирил Христов". Подаването на документите стартира от 15 септември в Техническия университет в София, а от 25-и до 29 септември желаещите могат да ги подадат и в старозагорското училище.

След брифинга ръководителят на катедра "Топлоенергетика и ядрена енергетика" беше любезен да отговори на въпросите на медията ни.

- Проф. Тотев, вече стана обществено достояние, че нито един университет в България, в това число и СУ "Климент Охридски", не е изпълнил държавния план-прием на студенти. Какви са данните за специалността "Топлоенергетика", кадри от която са необходими за комплекс "Марица-изток"?

- Преди няколко години имахме сериозен спад, изпълнявахме около 50% от държавната поръчка по специалността "Топлоенергетика". През последните две години благодарение на активността на колегите и стипендианските програми в настоящата академична 2017/2018 година сме на 85-90% прием по нашата специалност. На фона на случилото се преди, това е обръщане на тенденцията.

- Благодарение на работодателските компании...

- Не само на тях. Може би има едно дълбоко осъзнаване и на младите хора, които вече не се впускат само в един тип специалности. Те разбраха, че трябва да има инженери във всички области, включително и в топлоенергетиката, освен че им се предлагат възможности за работа. Така че миналата година имахме ръст спрямо по-предната, тази година имаме ръст спрямо предната година. А в магистърските форми на обучение обикновено имаме много по-голям интерес.

- Могат ли кадрите на Техническия колеж в Казанлък, който е структура към вашия Технически университет, да изкарат изравнително обучение в Стара Загора, а след това да продължат с магистърската степен пак в Стара Загора.

- Могат. Това са така наречените професионални бакалаври, за тях имаме учебна програма, която може да надградят до магистратура.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА