Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

В Казанлък откриха Национален център по природо-математически науки

Ритуалното прерязване на лентата на новия Национален център по природо-математически науки Министър Вълчев беше сред първите, разгледали отвътре Центъра, в който допълнително ще се обучават даровити български децаВ присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев днес в Казанлък беше открит единственият по рода си в страната Национален център по природо-математически науки към Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков". Той ще предоставя възможност за допълнително обучение на даровити деца от Казанлък и цяла България. Сред преподавателите ще е и известният учител по физика Теодосий Теодосиев, чиито възпитаници от години прославят България на световни олимпиади.

В новия Център, който е с разгъната застроена площ 800 кв. м, са изградени 5 учебни кабинета, лаборатория по физика и астрономия, лаборатория по химия и биология, хранилища, санитарни възли. Обектът е газифициран. Специален асансьор осигурява достъпа за хора с увреждания.

При официалното откриване водосвет за здраве и успехи на ученици и преподаватели отслужи Старозагорският митрополит Киприан в съслужие с казанлъшки духовници.

Директорът на ППМГ "Никола Обрешков" - Красимир Дамянов, в качеството си на домакин приветства официалните лица - министър Вълчев, настоящи и бивши народни представители от региона, областният управител Гергана Микова, представители на ръководството на Община Казанлък, общински съветници, дарители, преподаватели, ученици и родители. "Да прокарваш малка пътечка се оказа по-трудно от това да прекараш голям път", сподели той и посочи новия Център като малката пътечка на Математическата гимназия. Той прикани ученици от цяла България да идват в Казанлък и безплатно да черпят знания както в него, така и в основно ремонтираната стара сграда на училището.

"Сбъдната мечта" нарече кметът на Община Казанлък Галина Стоянова разширението на ППМГ "Никола Обрешков". "Когато човек има вяра, труд, постоянство и много приятели мечтите се сбъдват, и се преодоляват трудностите и неприятностите", сподели Стоянова и припомни препятствията покрай аварията при строителните работи на новия Национален център.

За да създаде по-добри условия за работа на ученици и преподаватели преди 5 години, Община Казанлък възлага проектиране на Центъра за природо-математически науки. Строежът започва 3 години по-късно, за което правителството отпусна целево 500 000 лв.

Авария при изкопни работи на 22 юни 2015 г. налага извършването на допълнителни дейности по проекта за новия Център, свързани с укрепване, препроектиране, разширяване на неговата площ и конструктивно обследване на крилото на съществуващата сграда, както и осигуряването на допълнително финансиране.

Днес кметът на Казанлък връчи 5 благодарствени адреса: на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за подкрепата, на Училищното настоятелство при ППМГ "Никола Обрешков", които не са допуснали нито едни пропуснат учебен ден, на инж. Женя Пеева, н-к на РДНСК-Стара Загора и на инж. Милка Гечева, н-к на ДНСК-София, за приноса към щастливия финал на проекта и на Тенчо Шиков за направеното дарение за оборудване на новопостроената сграда.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отбеляза, че това е първата гимназия, която посещава като министър и пожела символично това да е знак повече деца да се обучават в природо-математически науки.

След ритуално прерязване на лентата, официалните гости разгледаха новата сграда и придобивките в нея.

В духа на празника мнозина откликнаха на призива на Община Казанлък в подкрепа на дарителската кампания на БНТ за българските ученици зад граница "Прозорец към Родината" и донесоха свои книги, надписани с лични послания.

(СН)