Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

За засилване на връзката с частния сектор призова ректорът на ТрУ в навечерието на новата академична година

Проф. Иван ВъшинНа 11 септември ще бъде официално открита новата академична година в Тракийски университет - Стара Загора.

Церемонията ще започне в 9:00 часа на Форума на университета в Студентския град, където Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще освети университетския храм "Св. Патриарх Евтимий".

По повод предстоящото събитие ректорът проф. Иван Въшин сподели за "Старозагорски новини", че откриването на християнския храм ще ознаменува близо десет годишните усилия на ръководството на университета и старозагорската митрополия. "Храмът е напълно завършен, но не е изписан. Ръководството на университета има договорка с Великотърновския университет, откъдето ще бъдат изпратени студенти дипломати, които ще изографисат нашия храм.

Надяваме се, че това ще се случи до месец февруари следващата година", заяви проф. Въшин. В следващите месеци от университета ще изготвят книга, в която ще бъдат поместени фотографии от процеса на изграждане на храма, както и имената на хората, спомогнали за неговото изграждане.

Церемонията по официалното откриване на 21-та учебна година в Тракийския университет ще започне в 11:00 ч. Проф. Иван Въшин бе категоричен, че е оптимист за бъдещето на висшето учебно заведение в Стара Загора. Ръководството му е стартирало процес по изготвяне на стратегия за развитие на университета, която да отговори на предизвикателствата на времето. При тазгодишната кандидат-студентска кампания са били заети 92% от бройките държавна поръчка, уточни ректорът. "Срещаме много трудности от обективен характер, свързани преди всичко с по-малкия брой абитуриенти, което води след себе си и по-малко кандидатстващи. Въпреки това се справяме и съумяваме да развием авторитета на Тракийския университет", увери проф. Въшин.

Не особено задоволителна по думите му, е връзката между университета и частния сектор в процеса на подготовка на бъдещите кадри. "Хиляди наши студенти реализират успешно стажове по няколко програми. С това обаче не бива да се изчерпва връзката ни с частния сектор и работодателските организации. Бизнесът трябва да дойде при нас, за да разгледаме учебните програми в отделните специалности и да открием пропуските. Важното е да променим и подобрим програмите си." Пак според проф. Въшин, е дошло времето, в което работодателските организации и частният сектор да влязат в университета. "Ако се налага, нека представители на бизнеса да водят часове, за да подготвят бъдещите кадри", призова ректорът.

От ръководството на старозагорската Алма матер не пропуснаха да поздравят кмета на Казанлък Галина Стоянова с официалното откриване на Технически колеж в Града на розите, който трябва да стартира още през есента.

"Искам да пожелая на всички студенти, преподаватели и служители на Тракийския университет спорна и успешна нова учебна година. Нека академичната 2017/2018 бъде още по-добра от предишната", отправи своите пожелания проф. Иван Въшин.

Живко ИВАНОВ