Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Министър Вълчев спря от Стара Загора "черно-белите" учебници за бедни

Депутати от ГЕРБ придружаваха министър Красимир Вълчев на пресконференцията му в Стара Загора Отпечатаните в "черно-бяло" безплатни учебници няма да бъдат използвани, ще променим Наредбата, която в момента позволява издателствата да предлагат два варианта, заяви в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той е категоричен, че случилото се с безплатните учебници за VIII клас е "неуместна политика на едно конкретно издателство", която влизала в пълно противоречие с идеята за равен достъп до образованието.

"Не сме очаквали възможността, заложена в Наредбата да се използва за образователна дискриминация.

И досега голяма част от учебниците в горния курс са черно-бели. Имаме и от двата вида за един и същи предмет, вярно, на различни издателства. И сега има ученици, които купуват пособия на старо. Казусът има малко практическо значение, но символиката е голяма...", заяви министърът, като припомни, че равният достъп до образованието е проекция на принципа за равните житейски възможности.

Според министър Вълчев, далеч по-сложен бил проблемът с недостига на добре мотивирани преподаватели в отдалечените населени места.

Още по-труден пък бил казусът с "липсващите" в училищата много над 140 000 деца на възраст до 18 години. Една част били в чужбина, но това не се отразявало при напускането им от страната.

Той изрази надежда, че създадените вече над 1 100 мобилни групи с представители на различни институции ще успеят да намалят броя на отпадащите от системата. В тези групи, които ще работят с родителите на деца от рискови групи, ще има както учители, така и представители на Агенцията за социално подпомагане, МВР и общинските администрации. Присъствието на полицаи в мобилните групи министър Вълчев обясни с необходимостта да бъдат обуздавани проявите на агресия. Предвиждат се промени във финансовите стимули, за да бъдат привлечени млади и мотивирани преподаватели и в далечните села и малките градчета.

"Децата учат по едни и същи учебници и по еднакви учебни програми. Право на учителските колективи е да изберат най-добре написаните учебници. Това право не води до дискриминация, а увеличава възможността да бъде избран по-добрият учебник!", заяви министърът по повод поисканото от лидерката на БСП Корнелия Нинова преосмисляне на решението за множество учебници по един предмет.

През следващите седмици от МОН ще предложат за обсъждане промени в областта на професионалното образование. Вече била готова концепцията и от догодина ще има механизъм за допълнително финансиране на професионалните гимназии, предлагащи подготовка по специалности с текущ и бъдещ недостиг на пазара на труда, уточни министърът на образованието. Пари ще бъдат давани и за транспортни разходи до съответната професионална гимназия.

"Най-важният фактор в образованието е мотивираният учител. Като правителство правим така, че повече ученици с добри гимназиални резултати да станат студенти в педагогическите специалности, и съответно да станат преподаватели. Като бюджетен и политически приоритет сме извели образованието. Лично премиерът се е ангажирал с това!", подчерта Красимир Вълчев.

Христо ХРИСТОВ