Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Учебници за бедни и богати скандализира родители и учители

Цветен и черно-бял вариант на разделението Чернобелите няма да се разпространяват, обяви днес от Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Цветни и черно-бели учебници за осми клас за бедни и богати взривиха общественото мнение и в Стара Загора. Според много от коментарите, издателското хрумване, което щяло да облекчи бедните семейства, нарушава основни норми в обществото, Конституцията, демокрацията въобще. Деленето на децата на две категории ги прави неравнопоставени. Тези с "евтините" учебници как ще се чувстват пред другите? Не е ли това расизъм? Държавата няма ли пари да субсидира издаването на по-евтини учебници?

Защо в развитите европейски държави такива експерименти не се правят? - питат старозагорци.

Както вече стана известно, комплект учебници за един осмокласник излизал около 200 лв. За по-бедните семейства се предлага черно-бял вариант, който е с 30% по-евтин от цветния, тоест ще струва 140 лв. Това се прави за първа година.

Пред медията ни родители и учители от Стара Загора определиха това издателско решение като социално разделение в училищата, създаващо условия за дискриминация.

"Точно когато човек си помисли, че върхът на цинизма вече е покорен, "креативните" инициативи в милата ни татковина тутакси се втурват да го опровергаят. Днес разбрах, че е поставено едно добро начало - вече щяло да има учебници за богати (с цветни картинки) и за бедни (с черно-бели картинки) ученици. Това добре, но поставя веднага под напрежение раслата в условията на цветуща демокрация класа на управляващите и гравитиращи около тях мастити бизнесмени, усвоители на европейски средства. Попадат те в една, така да се каже, деликатна ситуация. Вярно, техните отрочета ще си имат цветни учебничета, ама как да отличиш това отроче от другото, дето баща му бачка като прост държавен служител, а детето му със същия учебник? Не става, унизително е някак. Затова нека продължим и доразвием добрата инициатива, като за отрочета на висши държавни чиновници, които няма как да имат легални милиони по сметките на роднините си - учебниците да са с брокат, пайети и мъниста, а на учениците на гравитиращите около тях бизнесмени - с гланцирани твърди корици, с обковани с чисто злато ръбчета. Така де, всеки да си знае мястото в йерархията, че току-виж станало объркване. И така хем вълкът сит, хем агнето цяло - децата няма да се делят на бедни и богати, а само техните учебници", сподели за медията ни адвокат Слави Котаров, баща на ученичка в шести клас.

"Не одобрявам тази идея. Смятам я за дискриминация", е мнението на Надежда Станилова, преподавател по английски език.

"Мернах новината и на първо четене ми идва мисълта за дискриминация. Спестяване би могло да се получи и от други елементи - хартия, корица и прочие. Въпросът е защо скъпите учебници са толкова скъпи, при положение че могат да бъдат направени с допустима за всички цена. Другият въпрос е защо сме бедни, че да се налага да правим спестявания от учебниците на децата си? Българинът традиционно никога не е правил спестявания от образование. Дори и в тежки периоди", смята омбудсманът на община Стара Загора Павлина Делчева, майка на ученик в осми клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан".

"Игрите на глада - и в образованието", написа в мрежата старозагорска журналистка.

Димка КАБАИВАНОВА