Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Пребазирането на учениците от СУ "Железник" и ГПЧЕ "Ромен Ролан" се отлага

Зам.-кметът Иванка СотироваВъзпитаниците на ГПЧЕ "Ромен Ролан" ще започнат учебната година в сградата сиЗабавяне в работата на Служебния кабинет променя плановете на Общинската администрация в Стара Загора

Очакваното преместване на учениците от двете старозагорски гимназии - СУ "Железник" и ГПЧЕ "Ромен Ролан", което трябваше да се случи при старта на новата учебна 2017/2018 година, най- вероятно ще бъде отложено. Причината за промяната в предварително установения план, който Община Стара Загора бе изготвила, е отлагане старта на мащабните ремонтни дейности в сградите на двете училища. Това обясни за "Старозагорски новини" ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

Двете училища предстои да бъдат реновирани по ОП "Региони в растеж", чиято обща стойност за страната ни възлиза на 237 млн. лв. За СУ "Железник" предвидената сума е 5.6 млн. лв., а за елитната езикова гимназия - близо 2 млн. лв.

Забавянето на процедурата се дължи на закъснение в работата на бенефициента - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което в периода на Служебния кабинет начело с проф. Огнян Герджиков е замразило разговорите с европейските институции по програмата. Новото ръководство на регионалното министерство е стартирало преговорите през юли и в началото на септември се очаква договорите за отпускане на 237-те милиона по оперативната програма да бъдат подписани, уточни Иванка Сотирова. На този етап вече има избран изпълнител на ремонта на СУ "Железник", а за дейностите в ГПЧЕ "Ромен Ролан" все още тече процедура по избор.

"Към настоящия момент Община Стара Загора не предприема действия за пребазиране на двете учебни заведения, докато не получим пълна гаранция за осигуреното финансиране от МРРБ. Предупредили сме ръководствата на двете училища, че сме в период на изчакване. Всичко зависи от това кога ще бъдат взети решенията на ниво министерство в съответствие с европейските изисквания. Ето защо учебните години и в СУ "Железник" и в ГПЧЕ "Ромен Ролан" най-вероятно ще се открият в настоящите им бази, които те обитават, въпреки че желанието на Община Стара Загора бе ремонтните дейности да започнат преди 15-и септември", обясни ситуацията Иванка Сотирова.

По първоначалния план изготвен от местната администрация, учениците от двете учебни заведения трябваше да бъдат преместени съответно в XI и XIII училище за СУ "Железник" и в IX ОУ "Веселин Ханчев" и I ОУ за възпитаниците на Езиковата. "С цел да подготвим помещенията на приемащите училища, Община Стара Загора инвестира средства за рехабилитация на част от класните стаи в старозагорското XI ОУ", подчерта Сотирова.

Активни ремонтни дейности са в ход в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и в Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски". На този етап ремонтите се извършват по план. В подготовката за първия учебен ден активно се включва и отдел "Озеленяване и комунални дейности" към Общината. Служители на звеното извършват санитарна сеч в дворовете на учебните заведения.

"Сградният фонд на детските градини в Стара Загора е на добро ниво. В навечерието на 15-и септември ремонт се предвижда единствено в ОДЗ No 2" обобщи информацията по подготовката за новата учебна година зам.-кметът Иванка Сотирова.

Живко ИВАНОВ