Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Учителите на протест през септември, ако няма промяна в Наредбата за психопрегледите

Председателят на СО "Подкрепа" Юлиян ПетровСиндикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поиска от Министерството на образованието и науката да уведоми директорите на училища и детски градини да не прибързват с прегледите по Наредба No 4, защото се чака съгласувана промяна. Това съобщиха за медията ни в сряда от синдикалната организация, председателствана от Юлиян Петров.

"Крайно време е Министерството на здравеопазването да изпълни ангажимента, който пое на Отраслов съвет на МОН и МЗ през 2016 г. Уверявам Ви, че, ако това не се случи в рамките на месец, то през септември ще последва протест на 92 хиляди учители и директори", се казва в писмото, изпратено до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

В него Синдикат "Образование" информира образователния министър, че социалното напрежение по повод на скандалната Наредба No 4 от 24.10.2016 г. за определяне на заболяванията, които застрашават живота на децата и учениците, издадена от министъра на здравеопазването и обнародвана в ДВ, бр. 86 от 01.11.2016 г., нараства.

"През ноември 2016 г. работна група във формат представители на МОН, МЗ и социалните партньори се договори за промяна на чл. 5 от горецитираната наредба. С тази промяна не се накърнява авторитетът на българския учител и не се навяват помисли за корпоративни интереси на МЗ. Ежегодните психотестове за почти 100 000 учители и директори струват поне 10 милиона лева. Нито образователната, нито здравната система имат готовност да поемат този разход, а учителските синдикати категорично няма да позволят педагогическите специалисти да плащат недоразумението на законотворците", пише още в писмото.

От Синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа" припомнят, че вече осем месеца промяната в неодобряваната Наредба No 4 поради незнайни причини, не се е случила.

"Нещо повече - дори няма предложен проект за промяна в сайта на Министерството на здравеопазването. В рамките на отличния социален диалог, който имаме с Министерството на образованието и науката, Ви молим да ускорите процедурата и своевременно, в рамките на седмица, да публикувате проект за промяна във въпросната Наредба на Вашия сайт", е искането на синдиката.

Оттам поканиха министър Николай Петров на заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на образованието.

(СН)