Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Седмокласник от Казанлък с лавров венец и сребърна купа от "Математика без граници"

Отборните медалисти Любомир Любенов с отличени ученициОбщо 9 медала завоюваха младите старозагорски математици на финала на IV-тия Международен турнир

От 1-ви до 3-ти юли 2017 г. в Несебър се проведе финалът на четвъртото издание на престижното математическо състезание "Математика без граници".

"След три предварителни кръга през учебната година на финала участваха над 1 200 ученици от 1-ви до 12-и клас от 11 страни: Азербайджан, България, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и Хонг Конг. Лавров венец и сребърна купа спечели седмокласникът от ПМГ в Казанлък Александър Проданов", информира за медията ни Любомир Любенов, вицепрезидент на Азия Оупън и председател на Организационния комитет на Международния турнир.

"Най-голям бе успехът на младите старозагорци в отборното състезание - Христо Анастасов от СОУ "Максим Горки" спечели златен медал, Любен Карбанов, в тандем с румънеца Йон Андрей, получи сребърен медал, а единадесетокласниците от ПМГ "Гео Милев" в Стара Загора Ивайло Петров, Станимир Петров и Траян Господинов се окичиха с бронзов медал", добави вицепрезидентът на Азия Оупън.

Със сребърен медал от самото финално състезание на 1 юли е удостоен Александър Проданов от ПМГ-Казанлък. Сред бронзовите медалисти от финала са Любен Карбанов и Калоян Цветков от ПМГ-Стара Загора, и Стилиян Ивенов от ПМГ-Казанлък. Сред отличените учители е математикът от СУ "Екзарх Антим I" в Казанлък Велизар Крумов.

Поздравителни адреси към участниците и организаторите са изпратили министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Негово превъзходителство Темиртай Избастин - посланик на Казахстан в България, и Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова - посланик на Азербайджан в България. Победителите в състезанието са приветствани от кмета на община Несебър Николай Димитров и от вицеконсула на Генералното консулство на Русия Александра Дергачева. Наградите са връчени на церемония, проведена на 3 юли на Античния форум в стария Несебър.

От началото на учебната 2017/2018 година в Стара Загора ще започне работа Клуб "Математически таланти".

"Занятията ще се провеждат целогодишно в събота и неделя в зала 1 на хотел "Верея", където има всички условия за нормалното им протичане. Ще се постараем да дадем нужния тласък с идеи, които ще направят младите старозагорски математици още по-добри в бъдещите състезания. Заявки за участие в обучението могат да се изпратят на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ", съобщи Любенов.

Димана ГЕОРГИЕВА