Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Тракийският университет откри официално кандидатстудентската си кампания

Кандидатстудентката Антония Борисова получи от ректора на ТрУ рекламни материалиСтарозагорската Алма-матер чака наесен 1 444 първокурсници

На 5 юни тази година в лекционна зала No 13, в Ректората на ТрУ, официално бе открит кандидатстудентският прием на документи за специалностите в университета. На събитието присъстваха членовете на ректорското ръководство, декани, директори на структурни звена и преподаватели.

"Всяка година в началото на юни откриваме втория етап на нашата кандидатстудентска кампания. Летвата, която си поставяме, е висока. Ние сме един от малкото университети в България, които изпълняват на 100% държавната поръчка по приема.

Надявам се, че и тази година ще бъде така. Голямата задача, която стои пред нас, е институционалната акредитация на ТрУ. Сигурен съм, че няма да получим по-ниска оценка от тази, която имахме преди шест години", заяви ректорът проф. Иван Въшин.

На 19 юли 2012 г., за срок от шест години, на ТрУ беше дадена акредитационна оценка 9,27 за доброто и съпоставимо с европейските стандарти качество на учебните планове, програми и методи на преподаване, за високата квалификация на преподавателския състав, за постиженията в научните и приложни изследвания, за осигурените много добри условия на материалната и технологичната учебна среда.

Наесен ТрУ ще чака 1 444 студенти. Толкова е общият брой на местата, утвърдени от МОН за тазгодишния прием.

32 са специалностите, по които ще приема ТрУ за учебната 2017/2018 г. Във филиала в Хасково могат да се подават документи за "Медицинска сестра" и "Акушерка".

Завършилите средно образование, които желаят да се обучават в ТрУ, трябва да подадат документите си до 26 юни. Първият изпит по биология, който се полага за ветеринарна и за хуманна медицина, е на 28 юни. Последният изпит е на 7 юли по химия.

Различните държавни зрелостни изпити важат за почти всички специалности на ТрУ. Изключение прави само специалността "Хуманна медицина", за която не важи оценката от нито един държавен зрелостен изпит.

"Досега най-голям интерес се проявява към рехабилитаторската специалност, към медицинска рехабилитация и иглотерапия, хуманна медицина, ветеринарна медицина, агрономство. Всяка година разпределението на интереса е различно. Очакваме тази година да имаме повече кандидати в сравнение с минали години", обяви зам.-ректорът по учебната дейност проф. Гюрга Михайлова.

Проф. Иван Въшин връчи университетски рекламни материали на първите кандидат-студенти, като им пожела при откриването на новата учебна година да бъдат студенти на Тракийския университет. "Много обичам децата и затова искам да се реализирам в тази област. А това, което съм чувала за ТрУ е, че тук мога да получа най-добри знания за тази професия", сподели за "Старозагорски новини" кандидат-студентката Антония Борисова.
Новата учебна 2017/2018 година в ТрУ ще бъде официално открита на 11 септември.

Димка КАБАИВАНОВА