Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Държавата да не финансира частните училища, настояват старозагорски синдикалисти

Иван Поров, председател на общинската организация на Синдиката на българските учители в Стара Загора28 предложения за промени и допълнения към Законопроекта за предучилищното и училищното образование, внесен на 21.11.2014 г. в 43-тото Народно събрание, са направили старозагорски учители. Това съобщи вчера на брифинг Иван Поров, председател на общинската организация на Синдиката на българските учители в Стара Загора. Първото допълнение е още в наименованието на документа, който според тях трябва да бъде: "Закон за предучилищното и училищното образование и възпитание".

Синдикалистите настояват основното образование да се придобива не в предложения 7-ми клас, а в 8-ми или 9-и клас, каквато е българската традиция и както е записано в Конституцията на България. Старозагорци настояват да се запази структурата 4 - 4 - 4, т.е. начална образователна степен, основна и средна.

Иван Поров защити позицията да не се приема ликвидирането на помощните училища. Частните училища и детски градини да бъдат финансирани от държавата едва когато средствата, отделени за образование, надхвърлят 5% от БВП (понастоящем е 3.8%). В закона наравно с грижата и привилегиите за децата със специални образователни потребности (СОП) да се ползват и талантливите деца, за които в документа не става дума. Освен това не по три, а максимум по две деца със СОП да бъдат в група в детска градина и по едно в клас.

Синдикалистите не приемат предложението в начална степен двойкаджиите да преминават от клас в клас. Те настояват още просветният министър да одобрява максимум по три проекта за учебник на предмет, а не както е записано в проектозакона - всички предложени.

Относно заплащането, направеното искане е "учителите да получат трудово възнаграждение, съответстващо на значимостта на професията, като работната им заплата и приравнените длъжности са не по-ниски от 10% над средната брутна работна заплата за страната". При пенсиониране да получават обезщетение в размер не на 6 заплати, а 10 брутни работни заплати.

Директорската длъжност в училищата и детските градини трябва да бъде мандатна, настояват от СБУ - два последователни мандата по 4 години.

Изразеното становище се противопоставя за приема на ученици след завършено начално образование в природо-математическите и езиковите гимназии, което трябва да става след завършено основно образование. Има конкретни разработки за атестирането на учителите, за финансирането на центровете за възпитателна и художествена дейност и др.

Иван Поров съобщи, че до няколко дни лично той ще връчи направените предложения и аргументи на старозагорските депутати, които да ги внесат на комисията, която обсъжда Законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Росица РАНЧЕВА