Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Поданици на Елизабет II ще учат за лекари в Стара Загора

Част от англичаните, които ще учат платена форма за обучение в Медицинския факултет на Тракийския университет32-ма поданици на британската кралица Елизабет II са проявили интерес към платеното обучение по хуманна медицина в Стара Загора, съобщи деканът на Медицинския факултет при Тракийския университет, проф. Мая Гълъбова.

Младежите, голямата част от които живеят в Северна Ирландия и Шотландия, днес ще положат изпити по биология и химия на английски език. Успешно преминалите бариерата ще се учат по пълния, 6-годишен курс на местната алма матер.

Годишната такса е 6000 евро, доста по-ниска спрямо предлаганата от Медицинска академия в София. Част от сумата ще бъде за допълнително заплащане на лекторите.

За чужденците е подготвено специално общежитие, всеки от тях ще бъде в самостоятелна стая. Цената на пребиваването там е като на българските им колеги.

Това е първи пробив за обучение на студенти от страна, член на ЕС, първоначалният подбор е извършен от специализирана фирма. 6-годишният курс ще се води на английски от сертифицирани за това преподаватели.

Пристигналите с чартърен полет в България кандидат-студенти бяха посрещнати топло от изпълняващия длъжността "ректор" на ТрУ проф. д-р Иван Въшин. Поздрави към тях отправиха зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова и председателят на ОбС Емил Христов.

Христо ДИМИТРОВ