Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Само 6 сирийски деца започнаха училище

На 15 септември шест сирийски деца започнаха училище в СОУ "Екзарх Антим I" в град Казанлък, съобщи за медията ни директорката Радиана Стефанова. Две от тях са в първи клас, три - в шести, и едно момче - в осми. Децата са започнали училище по желание на родителите им. През лятото са проведени необходимите процедури в Регионалния инспекторат по образованието, за легализиране на сирийските образователни документи.

Според директорката, с изключение на осмокласника, другите нови ученици почти не разбират български език.

Учителите обаче считат, че именно в училище сирийчетата по-лесно и бързо ще се интегрират, ще усвоят езика и преподавания материал.

Засега никоя институция не може официално да потвърди, че само това са децата на бежанци, мераклии да се учат. Донка Стоянова, изпълняваща длъжността "началник" на Регионалния инспекторат по образованието, информира, че са изпратили писма до всички общини и училища, за да изяснят има ли някъде деца на бежанци, които желаят да учат в българско училище.

В отдел "Образование" на Община Стара Загора няма информация деца на бежанци да са започнали училище. Многодетното семейство с 8 деца, за което се грижеше Католическата църква в Стара Загора, вече е напуснало България.

Алекс БОЕВА