Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Млада Стара Загора тръгна на училище

Кметът Живко Тодоров вчера посети първото си школо

Вчера, на първия учебен ден, стародавна Стара Загора се изпълни с младост, настроение и дръзновение. Хиляди малки, големи и още по-големи ученици огласиха училище и училищните дворове с музика, песни, танци, рецитации. Тук бяха и родители, и гости, и приятели, за да споделят сакралния за българите ден.

"Първият учебен ден в Стара Загора се отпразнува истински и искрено като настъпването на Новата година - сподели за медията ни Иванка Сотирова, ресорният за образованието зам.-кмет на общината. - Два са големите празници за България - 15 септември и 24 май. В тях е събран фокусът на духовността. Това показва, че българите имаме потребност от тези два празника. Всички останали минават по друг начин.

В VI ОУ "Св. Никола", където присъствах на тържеството, двама първокласници от първи "б" клас пяха химна на Република България с цялото уважение и отдаденост към един от символите на Отечеството ни. Това показва, че възпитанието на поколенията ни не е изтървано.

Навсякъде тържествата са много мили.

Призивът да не се купуват цветя, за да се подпомогнат пострадалите от наводненията, има своя смисъл, но въпреки това имаше много цветя и настроение. Това е хубаво, защото тези два празника обединяват всички поколения на нацията.

На учителите, които са основните двигатели в системата, пожелавам да бъдат дръзновени, ентусиазирани и всеотдайни. Каузата за възпитанието и образованието на подрастващите в Стара Загора не е загубена. Има много стойностни неща, които се постигат. Нека материалното измерение да не бъде в ущърб на духовното прозрение", пожела дългогодишният педагог г-жа Сотирова.

В СОУ "Васил Левски" посрещнаха с възгласи и бурни аплодисменти кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

"За мене е чест да бъда в училището, в което съм учил и израснал, и да открия първия учебен ден - каза развълнувано градоначалникът. - В това училище има някаква специална магия, защото тук хората не остаряват: госпожа Кралева - по история, г-н Чернев - по математика, Тошо Стефанов - по рисуване, г-н Бонев - по физическо... Имам чувство, че са все такива млади и одухотворени, каквито бяха преди близо 20 години. И все едно, че всеки момент ще ме изпитат...!"

Кметът сподели, че най-хубавите години от живота на човека минават в училище, защото едновременно се получават много знания, създават се контакти и приятелства и в същото време са изпълнени с емоции.

"Бъдете пълноценни в учението! Уважавайте вашите учители, които полагат грижи за доброто ви! Всичко, което сега постигнете като знания, утре ще ви трябва в живота. Едновременно с това се забавлявайте, защото освен сериозна, трябва да има и весела част", пожела кметът.

Другарката Каменова е била първата учителка на Живко Тодоров. "Беше много строга, но справедлива и много добра учителка - спомни си градоначалникът. - Щастлив съм, че съм възпитаник на "Васил Левски", защото подготовката тук беше на много добро ниво. Беше базово училище и имам само хубави спомени."

Още от 2-ри - 3-ти клас Живко Тодоров е мечтал да стане дипломат и футболист, някои от които на близо 33 вече е сбъднал.

Нищо чудно да се сбъднат мечтите и на днешните първолаци - Анджи, която иска да стане художничка и певица, и Борко - "енектронен" инженер. Те двамата удариха украсения със здравец звънец за всичките 903 ученици, 85 от които - първокласници.

След приветствието на директора Лина Борисова, 22 гълъба полетяха в небето като символ на полета и свободата на мисълта.

Богатата концертна програма беше поднесена от самодейните състави на училището. Гост на тържеството беше маркетинговият директор на ПФК "Берое" Ваня Джаферович.

На импровизиран брифинг кметът на Община Стара Загора съобщи, че е спокоен за началото на учебната година за всички общински училища и детски градини, които безпроблемно стартират новата учебна година. Почти навсякъде са поставени ограничителни решетки. Изградени са пешеходни пътеки и са поставени гърбици около всички училища. Необходимите дейности от страна на Общината са изпълнени. От тук насетне гражданите трябва да са съвестни, да бъдат внимателни към децата и да пазят техния живот.

Продължават разговорите с Национален доверителен фонд, който е приел задължението да финансира основния ремонт на ОУ "Георги Райчев", ХIII ОУ "СВ. Паисий Хилендарски" и ЦДГ No 4 "Бреза".

Росица РАНЧЕВА