Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Учениците на Езиковата ще бъдат пребазирани в началото на втория срок

Ремонтът на Езиковата трябва да приключи за 6 месеца Все още не е уточнено кой випуск в кое училище ще бъде настанен

Ремонтните дейности в езиковата гимназия "Ромен Ролан" - Стара Загора, ще започнат с началото на втория срок. Възпитаниците на старозагорското елитно учебно заведение ще бъдат пребазирани в междусрочната ваканция на 5-и и 6 февруари. Ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова уточни, че към този момент фирмата, спечелила поръчката за извършване на ремонтни дейности в сградата на учебното заведение, е в пълна готовност за започне работа. Ръководството на общината обаче е преценило да изчака няколко дни за нормалното приключване на първия срок.

До края на тази седмица директорът на Езиковата гимназия Теодора Николова трябва да представи изготвена цялостна програма на учебните часове за втория срок. Учебното разписание трябва да удовлетворява пребазирането на училището, подчерта Иванка Сотирова. "Първоначалната идея на Общината беше разпределението на учениците да стане в I ОУ и IX ОУ, но поради целодневната форма на обучение на 8-и клас в Гимназията и заради някои избираеми дисциплини, взехме решение част от възпитаниците да бъдат насочени и към училище "Иван Вазов". На база на седмичната програма, която ръководството на училището ще ни представи, ще бъде решено и кои випуски къде точно ще бъдат пренасочени", обясни Иванка Сотирова.

Ремонтът на Езикова гимназия ще продължи 6 месеца. Общата му стойност възлиза на 2.2 млн. лв. Както вече медията ни информира, ремонтните дейности включват саниране на сградата, смяна на дограмата и прилагане на мерките за енергийна ефективност. С цел запазване на облика на учебното заведение проектът предвижда санировката да бъде извършена отвътре. С реализацията на проекта ще се даде възможност за използване и на таванските помещения, което до този момент не се е случвало. "Тази част от извършването на ремонтните дейности е от особено значение, тъй като ЕГ "Ромен Ролан", подобно на всички останали учебни заведения, до 2020 г. трябва да премине на едносменен режим на обучение. Това предполага наличието на достатъчен на брой класни стаи със съответните условия за тяхното ползване", уточни зам.-кметът.

Живко ИВАНОВ