Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Култура

Писателката Мона Чобан пред "Старозагорски новини": След Париж избирам родопското село Киселчово

Мона Чобан Така изглежда реновираната къща Мона Чобан е псевдоним на българската писателка Цанка Цанкова. Името й нашумя като първата авторка, която написа чиклит (жанр на художествената литература, представящ съвременния свят на жените - често хумористично и лекомислено).

Книгите й "Сексът не е повод за запознанство", "Никакви мъже повече" и "Раз Два Три" предизвикаха силен отглас сред читателите и критиката.

След това писателката замина да живее в Париж. След двегодишно мълчание изненада читателите си с прекрасната книга "Париж - 18".

Прочети още...

16 творци подредиха в "Байер" 52 произведения

Специални грамоти от организаторите на изложбата получиха (отляво надясно) Красимир Зарков, Росица Гичева, Диан Бакалски, Димо Димов и Иван АрабаджиевПетдесет и две произведения на изкуството, излезли от ателиетата на 16 старозагорски творци от различни поколения, бяха подредени в зала "Байер" за третото издание на изложбата "Рисунка и малка пластика", организирана от представителството на СБХ и Община Стара Загора.

Експозицията откриха младият Милен Алагенски и доц. Злати Златев, а началникът на отдел "Култура" при общинската администрация Диана Атанасова връчи грамоти на шестима от участниците.

Прочети още...

13-годишно момче стана победител в конкурса "Художникът-инженер"

Участниците в конкурсаОтляво надясно: Алесандро Морето, Калоян Бъркачев (с картината си) и Тодор КолевВ четвъртото издание на спонсорираната от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" инициатива участваха 26 деца от различни краища на страната

За четвърта поредна година "ГаласАрт" в Стара Загора връчи наградите от конкурса "Художникът-инженер", в който участват деца от 12 до 19 години. Събитието се случи на 1 юли в изложбената зала на галерията и на него присъства Алесандро Морето - директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" АД - спонсор на инициативата.

След три успешни състезания на тема "Леонардо да Винчи", на 1 ноември миналата година организаторите обявиха , че до 24 май 2017 г. очакват творби, вдъхновени от изобретенията на Никола Тесла.

Прочети още...

Веселина Кацарова: Кармен е една изключително съвременна роля

Веселина Кацарова ще има само една репетиция с партньора си в "Кармен" Сирил Ровери, но това не смущава режисьор-постановчика на мегаспектакъла Огнян Драганов240 изпълнители излизат на сцената на стадион "Берое" в четвъртък от 21:00 часа

"Еротиката в образа на Кармен не е в деколтето, а в излъчването на една истински еманципирана жена. Историята, разказана от Проспер Мериме и вдъхновила музиката на Жорж Бизе, е изключително съвременна. Тя е история за една насилвана жена, а такива има стотици около нас... Доста време обмислях дали да приема тази роля. Съгласих се, защото го дължа на Стара Загора, на хората от родния си град, на младите поколения!", заяви два дни преди премиерата на "Кармен" в Стара Загора мецосопрано номер 1 Веселина Кацарова.

Прочети още...

Операта и Музикалното училище представят съвместен проект довечера

Димитър КосевМаргарита ТашеваНа 30 юни от 19:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески", Старозагорската опера ще реализира един интересен проект - съвместен концерт с ученици на НУМСИ "Христина Морфова". Идеята за концерта е изцяло на учениците, които я и защитиха пред ръководството на Операта и срещнаха пълна подкрепа от директора Огнян Драганов и от младия диригент Димитър Косев. Специално за концерта NEW WAVE Димитър Косев е направил оригинални аранжименти за всички песни на Франк Синатра, Лайза Минели, Рей Чарлз, Индила, Адел, Андреа Бочели, Сара Брайтман и др., включени в програмата.

Прочети още...