Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Министерството на енергетиката и "Грийнпийс" се разминаха тотално за дерогациите на въглищните ТЕЦ-ове

За да онагледят какви екологични замърсители са въглищните ТЕЦ-ове, от "Грийнпийс" разпространиха към пресинформацията си снимка. Тя обаче не е на българска топлоцентрала. Не е изключено кадърът да е на ТЕЦ от страна извън Европейския съюз, за чиито топлоцентрали обаче не важат новите рестриктивни изисквания на Референтния документ на ЕК.Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се създава координационно звено. Основната му задача ще е да координира действията по изготвяне на технико-икономически анализи от операторите на големите горивни инсталации (въглищните ТЕЦ-ове) и обсъждане на конкретни мерки във връзка с предвидената възможност за дерогация от изискванията на Европейскaта комисия, съобщиха в понеделник от МЕ.

Оттам припомнят, че на 28 април 2017 г. беше приет Референтен документ на ЕК

, който постави неизпълними екологични изисквания на въглищните ТЕЦ-ове, срещу който гласуваха осем държави, сред които и България.

"С решение на Европейската комисия от 31 юли 2017 година се привеждат в действие заключенията в акта "Най-добри налични техники". Българските топло-електрически централи трябва да изготвят необходимата документация и да кандидатстват за получаване на дерогация за възможно най-дълъг период", се казва още в прессъобщението на МЕ.

След като МОСВ се отказа от план А (б.р. вариантите на трите плана А, В и С бяха определени от Енергийната комисия на НС), тоест да обжалва Референтния документ, чийто срок изтече на 27 юли, от понеделник де факто МЕ стартира план В - издействане на дерогации, т.е. отлагане изпълнението на изискванията на Референтния документ без инвестиции в ТЕЦ-овете за покриване на новоприетите екологични норми за серен диоксид, азотни оксиди, живак.

Третият план С е свързан с инвестиране на милиарди левове в топлоцентралите за покриване на евроекоизискванията. Този вариант обаче беше определен от председателя на парламентарната Енергийна комисия Делян Добрев като нежелан от правителството.

     От другата страна
     на барикадата

На 31 юли - деня, в който МЕ съобщи за заповедта на министър Петкова за създаването на координационно звено във връзка с дерогациите на въглищните ТЕЦ-ове, в същия ден от екологичната организация "Грийнпийс" разпространиха пресинформация под заглавието: "Електроцентралите на въглища ще бъдат принудени да инвестират в екологизация или да затворят".

Верни на последователната си ненавист към въглищните ТЕЦ-ове от "Грийнпийс" припомнят срещата в Стара Загора на 7 юли т.г. и подлагат на унищожителна критика "преобладаващото мнение", че след приемането на Референтния документ българските ТЕЦ-ове "ще разчитат на временно изключване от новите правила (дерогации), за да продължат работа, както досега".

"Централите имат четири години да инвестират в мерки, които да намалят количеството вредности, които отделят, или да затворят", категорични са от "Грийнпийс".

Въпреки че от екологичното сдружение отдавна са подписали смъртната присъда на въглищните ТЕЦ-ове и въобще не са наясно с икономическите и социалните последици от затварянето им, вероятно са прави в съждението си, че план В без план С няма да се случи.

Между впрочем за това биха тревога и специалисти от минно-енергийния бранш. Тоест, съобразно факта, че България няма друг целогодишен енергиен източник освен въглищата и в предвид географското й положение вероятно въглищните ТЕЦ-ове ще получат право на дерогация, но това ще бъде само за определен краткосрочен период от време, а не пожизнено. И ако по време на дерогациите не се направят инвестициите за покриването на новите екологични европейски изисквания, комплекс "Марица-изток" и останалите български въглищни ТЕЦ-ове ще бъдат затворени.

Ситуацията е безкрайно сложна и тежка за България и не само за нея, тъй като и Германия и Полша, и още няколко държави членки на ЕС разчитат основно на въглищните си централи. Но ако богатите държави могат да си позволят милиарди инвестиции, ние какво ще правим?

За поддръжниците на проекта АЕЦ "Белене"

медията ни ще припомни само, че "Грийнпийс" участваха активно при обсъждането на параметрите на загробващия Референтен документ на ЕК, а според наши източници техен доклад е бил основоположник на заложените в документа "добри практики на големите горивни инсталации", които са се оказали извън европейския континент. Техни представители участваха и в срещите на американския президент Тръмп с лидерите на европейските държави, когато се обсъждаше оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата. Единствената алтернативна енергия на въглищата, според "Грийнпийс", обаче не са атомните електроцентрали, а възобновяемите енергийни източници - фотоволтаици, перки и т.н.

Йовка НИКОЛОВА