Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Г-да министри, не си играйте с търпението на хилядите миньори и енергетици

Хилядите миньори и енергетици, работещи в мегаенергийния комплекс "Марица-изток" очакват утре чудото да се случиОстават броени часове до 27 юли, крайният срок, в който може да бъде обжалван Референтният документ на ЕК за големите горивни инсталации, който постави на карта бъдещото съществуване на българските въглищни централи, а и не само на тях.

След гласуването му на 28 април в Брюксел от Европейската асоциация за въглища и лигнити - Еврокол, обявиха на база извършен правен анализ, че въпросният документ няма законна сила, тъй като е приет в процедурни нарушения на Европейски директиви.

И настояха чрез своя единствен български член - държавното въгледобивно дружество "Мини Марица-изток", отговорните български институции да обжалват документа - индивидуално, или чрез коалиция от други държави, но важното беше това да се случи. До този момент обаче отговорните български институции продължават да преливат от пусто в празно, тоест да демонстрират огромна загриженост към въглищните ТЕЦ-ове и комплекс "Марица-изток", а същевременно да се въртят като ветропоказатели и да залагат на варианти, носещи огромен риск за българската енергийна система.

Първият наченък на трезва мисъл даде МОСВ на 28 юни т.г., което по време на среща със синдикатите обеща, че обжалването на Референтния документ ще се случи. Но после запя "лебедовата песен" за дерогациите, при това пожизнени.

Същия рефрен поде Народното събрание. На провелите се разисквания там на 30 юни, всички изказали се депутати изразиха жертвоготовност за комплекс "Марица-изток", но после картинката се стъжни от т.нар. "ядрено лоби", което в прав текст прокара идеята си, че за гарантиране на енергийната система на България трябва да бъде изградена АЕЦ "Белене", а в краен случай - блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".

Това провокира двете синдикални централи на КТ "Подкрепа" и КНСБ и кмета на Стара Загора Живко Тодоров да организират на 7 юли пространствена среща по темата в Града на липите. И точно на тази среща най-отговорните български институции, в това число и премиерът Борисов, декларираха, че обжалване, за което настояват от Еврокол, специалистите в бранша и синдикатите, ще се случи.

Да ама не, защото към днешна дата то не е факт!

През последната седмица "Старозагорски новини" се опита да получи информация от МОСВ кога ще обжалва документа, но оттам ни натрапиха невъзможната невъзможност това да се случи, жонглирайки с европейски директиви и разпоредби. След прочита, който направи медията на исканията на Еврокол и витиеватите обяснения на МОСВ, изводът е само един: юристите на Еврокол са категорични, че актът на приемането на Референтния документ не е приключил, тоест заради процедурните нарушения той няма законна сила и трябва да бъде прегласуван. Юристите на МОСВ обаче приемат, че загробващият въглищните централи документ вече е законен и чакат обнародването му в официалния вестник на ЕС. Тоест, на лице е казус, който от МОСВ са можели да изчистят още преди месец чрез комуникация с Еврокол, вместо да натрапват нежеланата от специалистите в бранша и рискована дерогация за ТЕЦ-овете.

И тъй като до крайния срок на обжалването на Референтния документ остават броени часове, "Старозагорски новини" поставя въпроса ребром - министрите на МОСВ и МЕ български ли са и милеят ли те за националните интереси на България?

Досегашните им витиевати позиции само наливат масло в огъня на недоволството на хилядите миньори и енергетици. Часовникът тиктака, а с часовете си отива и надеждата за социален мир!

Йовка НИКОЛОВА