Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Посланик Рубин няма притеснения за американските ТЕЦ

Посланик Ерик Рубин е четвъртият американски дипломат, който посещава Тракийския университет. По традиция той (в средата) и ректорът засадиха 2 фиданки атласки кедър Проф. д-р Иван Въшин и посланик Ерик Рубин"Винаги сме имали успешни и плодотворни отношения с българските правителства по въпросите, свързани с енергетиката и не смятам, че ще има някаква промяна. Въпросите, свързани с цената на електроенергията, произвеждана от двете топлоцентрали в "Марица изток", които са изградени с финансиране на американски компании ще бъдат разглеждани от правителството и собствениците им. Смятам, че и двете компании в годините са доказали, че са изключително отговорни членове на общността!", заяви днес при посещението си в Стара Загора посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Медията ни припомня, че в управленческата програма на новата коалиция - ГЕРБ и ОП е вписано искането на патриотите за преразглеждане на дългосрочните договори на двете американски централи, въпреки завоалираната му формулировка: "Изпълнение на решението (препоръките) на ЕК по отношение на ТЕЦ "Марица-Изток 1" и ТЕЦ "Марица-Изток 3".

В Стара Загора американският посланик посети Тракийския университет, където след разговор на "четири очи" с ректора проф. д-р Иван Въшин се запозна детайлно с дейността на Центъра за безопасност и управление на риска в аграрния сектор и Националния център за професионално обучение и комептентност.

В създаването на това звено бяха инвестирани 850 хиляди лв. по съвместен проект на ВУЗ-а и фондация "Америка за България". Вече 15 години старозагорският университет работи с университета в щата Айова. Десетки специалисти и студенти от двете страни са преминали през различни форми на обучение.

При посещението си в центъра за компетентност, дипломатът се срещна и с животновъди от района на Бургас, които са преминали през скорошен курс за допълнителна квалификация.

Христо ХРИСТОВ