Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Мартин ДимитровПовдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната, се яви поредно противоречиво заиграване в сферата, след казуса, породен от избора на бъдещ инвеститор на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. На какво е готова групата, застанала в основата на реализирането на проекта за втора атомна електроцентрала? Отговорът от експерта и бивш народен представител Мартин Димитров

- Г-н Димитров, на един от големите европейски форуми, провел се в Лондон, българският премиер Бойко Борисов отвори темата за до болка известния проект АЕЦ "Белене". Този път министър-председателят призова проектът да се превърне в общобалкански, а за реализацията му да се включи и Европейската банка за развитие.

След толкова доклади, анализи и мнение през годините сянката на втората атомна централа все още витае в българското обществено пространство. Според Вас, има ли вероятност за изграждане на Балканска атомна електроцентрала в Белене?

- Аз не вярвам, че ще се стигне до реализирането на Балканска атомна електроцентрала в Белене. Това е теза и позиция на лидера на АБВ Георги Първанов. За съжаление, думите на бившия президент бяха представени от настоящия български премиер на един от високите европейски форуми, свързани до голяма степен с бъдещето на ЕС. Това за мен е теза, която няма как да се случи и чисто икономически и стратегически е нереализуема. Повдигането й обаче за пореден път е ясно доказателство, че у нас има фактори, които правят всичко възможно тази тема непрестанно да бъде повдигана, за да може все пак този проект да бъде реализиран. Вече многократно съм заявявал, че ядрените мощности в "Белене" са икономически загробващи за страната ни, тъй като те ще доведат до затваряне на други източници на енергия. Наред с това обаче от сеизмологична гледна точка проектът е опасен.

- Икономически изгоден ли ще бъде за България проектът АЕЦ "Белене", ако в него се включат съседните страни с Европейската банка за развитие? Ще се стигне ли до момент, в който от Белене, през Сърбия, да доставяме ток на Италия?

- Средно годишно България използва около 60% от своите енергийни мощности, което означава, че близо 40% от капацитета остава свободен. Този извод от своя страна води до друг ключов момент, който разбива твърденията за нуждата от нова ядрена централа - липсват предпоставки за сериозна нужда от износ на български ток. Да, ние изнасяме, но не в особено големи количества и анализът показва, че тези стойности няма да бъдат драстично повишени в годините напред. Никой не е могъл до този момент в сериозен анализ да докаже, че има място за нова ядрена централа и за нея да има било то български или балкански пазар. Тези две неща никой не е успял да докаже. Най-простичко казано, ако в момента имаше търсене за български ток, ние разполагаме със свободни мощности и можем да го произведем и изнесем. Такова търсене обаче няма. Това ясно доказва тезата, че при изграждане на ядрени мощности в "Белене" те ще се окажат без пазар нито у нас, нито на Балканите. Има и друг важен момент. Твърдението на премиера за Балкански проект "Белене" е било обвързано с евентуална помощ от Европейската банка за развитие (ЕБР). За мен това е абсурдно. ЕБР не би се наела с подпомагането на проект за ядрени мощности. За това доказателство е енергийната стратегия на ЕС и отделни негови страни-членки, които се насочват към модерните технологии и нови методи за изработване на електроенергия. Тук е моментът да отчетем и един друг аспект, чисто политически. Вече напълно явно се забелязва застъпването на тезите, които в миналото бяха изповядвани от Георги Първанов и Румен Овчаров, от настоящия премиер Бойко Борисов и представители на ГЕРБ на най-високо ниво. Това е истински обезпокоително.

- Г-н Димитров, няколко пъти вече споменавате името на бившия държавен глава Георги Първанов. Само преди броени дни на енергиен форум, организиран от партията на Първанов АБВ, е изразена позицията, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде изградена заради по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Тази теза изненадващо е била подкрепена и от инж. Иван Марков, който е бивш директор на "Мини Марица-изток", а понастоящем енергиен експерт във формацията. Възможно ли е да жертваме евтината електроенергия от Маришкия басейн, за да удовлетворим нечии икономически неизгодни за страната интереси?

- Ситуацията е много проста. Хората, които искат да изградят проекта АЕЦ "Белене", за да отворят място за нови ядрени мощности, имат желанието и ентусиазма да затварят съществуващи такива, които са се доказали в годините като споменатите от Вас в комплекса "Марица изток". Това важи и за други мощности в цялата страна. Очевидно е, че се прави всичко възможно да бъде освободено място за проекта "Белене". За целта тази група от "ентусиасти" е готова да затвори съществуващи инсталации за производство на енергия години преди изтичането на техния експлоатационен срок. В конкретния случай с енергийния комплекс "Марица изток" говорим за системата, която гарантира българската енергийна сигурност. Наред с това топлоцентралите осигуряват и жизненоважната диверсификация на електроенергия. Явно някои хора забравят, че там се създава енергия от български източници на енергия. Ето защо комплексът "Марица изток" трябва да продължи да работи още дълги години, защото той е част от националната сигурност на България. Големият проблем обаче е в това, че групата от хора, която настоява да бъде построена централата в Белене, нехае за българския интерес.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ