Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Инж. Иван МарковЕдин от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали.

Позицията на Марков е своего рода сензация, тъй като нито един ръководител на комплекс "Марица изток" - бивши или настоящи, понастоящем не си е позволил "лукса" да заеме позиция "за" втора атомна централа, след като години наред е бил в кухнята на източномаришкия въгледобив и знае прекрасно, че въглищата са единствената целогодишна българска енергийна суровина, гарантираща енергийната сигурност и независимост на България. А също е на "ти" с факта, че проучените находища в Източномаришкия басейн гарантират още поне 50 години напред добива им.

Позицията на инж. Иван Марков бе получена днес на електронната поща на "Старозагорски новини" от пресофиса на АБВ.

Той е бил един от участниците в енергийния форум на тема "АЕЦ "Белене" - ключ към сигурността и развитието на България", организиран от партия АБВ в събота като контра събитие на състоялата се на 20 февруари т.г. среща на енергийни експерти в Народното събрание, на която беше направена съпоставка между всички изготвени досега анализи "за" и "против" нова АЕЦ у нас.
За да не бъдем упрекнати в изопачаването на фактите, медията ни публикува пълния текст от прессъобщението, изпратено ни от АБВ:

"За последните 30 години увеличихме 10 пъти стойността на електроенергията. Една трета от това е от повишение на материални разходи, горива и др. Друга една трета е свързана с безопасността и разходи за осигуряване на екологични мерки. Останалите 40 процента обаче са от некадърност, от лоша организация". Това заяви по време на дебата на тема "АЕЦ "Белене" - ключ към сигурността и развитието на България" инж. Иван Марков. Според него страната ни няма как да разчита в перспектива на въглищните си централи, тъй като международните екологични изисквания ще ни принудят да ги затворим. "Има идеи за постепенно затваряне на въглищните централи. Какво значи това? За много кратък срок от време? Или както направихме за първи и втори блок? Да вложим много пари в тях и накрая да ги затворим. Работил съм много време в "Марица изток" и за тях няма как да стане така, че да се удовлетворят изискванията от референтната рамка от 28 април от миналата година на ЕС. Можем да похарчим много пари, но резултат няма да постигнем. А колкото до другите въглищни централи: Още сега трябва да ги затворим по екологични причини. Ако затворим "Марица изток", това ще бъде огромна катастрофа. Екологична, икономическа, социална. Но сме изправени пред това нещо и е редно да погледнем малко по-хладнокръвно към цифрите. Въглищните централи ще излязат вероятно много по-рано, но ако сега почнем да строим АЕЦ "Белене", ще я построим. Хареса ми това, което президентът Първанов каза със специфичния си коректен изказ - "Или да я направим, или да я забравим". Но ако направим второто, тогава, вместо да се "хвалим", че сме най-бедната страна в ЕС, вече ще можем да говорим, че сме най-безхаберната, най-безотговорната държава, защото друго би било невярно.".

Въпреки гръмките слова на ядреното лоби, че борбата за спасяването на въглищните централи у нас в контекста на приетите от ЕК нови екологични норми трябва да се води до край и че в тази борба АЕЦ "Белене" няма нищо общо, форумът на АБВ явно е свалил всички маски. Тоест комплекс "Марица изток" и предричанията за преждевременната му смърт се оказват удобен тръмплин за АЕЦ "Белене". Това в прав текст го доказва и позицията на инж. Иван Марков.

Тъжно, жалко и недопустимо! Но за разлика от инж. Марков, всички останали негови колеги, които са били изп. директори на "Мини Марица-изток", са единни в позицията си, че нова ядрена мощност НЯМА ДА ГАРАНТИРА ЕНЕРГИЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ.

Йовка НИКОЛОВА