Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

КТ "Подкрепа" притеснени от оставката на министър Петкова

Министър Теменужка Петкова при едно от посещенията й в "Мини Марица-изток" "Притеснени сме от оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Всеки път, когато се смени министър в енергетиката, новият тепърва започва да се запознава с проблемите на комплекс "Марица изток". Това коментира днес пред "Старозагорски новини" синдикалният лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" ЕАД Генчо Генчев.

Въпреки че "Марица изток" е основният гарант за сигурността на енергийната система на България, Генчев беше категоричен, че през годините на прехода комплексът е бил пренебрегван, а Теменужка Петкова е може би единственият министър, който се е обърнал с лице към проблемите му и който до последния момент е бранил интересите му.

И макар че по образование не е специалист от енергийния бранш, успя да си спечели репутация на независим и професионален ръководител в сложен ресор, подложен на огромен лобистки и политически натиск.

Медията ни припомня, че министър Петкова обяви оставката си в петък, след като предишния ден чешката компания ЧЕЗ одобри сделката за продажбата на българските си активи с неизвестната до скоро пазарджишка фирма "Инерком" на Гинка Върбакова. Петкова призна, че познава фамилията на Върбакова от 20 години, макар да не им е кума, каквито слухове бяха пуснати. Още същия ден от Брюксел премиерът Бойко Борисов побърза да съобщи, че приема оставката на Петкова въпреки твърденията на заместника му Цветан Цветанов, че въпросът първо трябва да се обсъди от съвета на управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти". И веднага след това в парламента се заформи нещо като общ фронт между БСП и отделни представители на управляващите като Делян Добрев, които се възпротивиха на сделката за ЧЕЗ.

От синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" смятат, че най-доброто решение оттук насетне е за нов министър да бъде излъчен някой от екипа на Теменужка Петкова, който е в час с проблемите. Не на последно място от синдиката не скриха и притеснението си от реваншизъм, ако на мястото на Петкова бъде сложен някой от предходните енергийни министри.

Йовка НИКОЛОВА