Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

3 млрд. лв. неустойки при разваляне на договорите с американските "Марици"

Министър Теменужка Петкова след заседанието на енергийната комисия в НС3 милиарда лева неустойка ще трябва да платим на американските централи ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и ТЕЦ "АЕS Гълъбово" при разваляне на договорите с тях. Това е станало ясно от коментара на енергийния министър Теменужка Петкова, която днес е била препитана от депутатите в ресорната комисия.

"Аз много се надявам да не се стигне до този сценарий", подчертала министър Петкова. Тя е уверила, че се вземат всички мерки, за да се стигне до взаимно изгодно и за двете страни решение. И е изразила съмнение, че договорите с американските "Марици" могат да бъдат развалени. "За нас е много важно да защитим нашия национален интерес", подчертал енергийният министър.

Както вече медията ни съобщи, на 9 февруари по време на петъчния парламентарен контрол Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с т.нар. американски централи. Тя опроверга и информацията, че е налице становище на ЕК за прекратяването им.

Припомняме, че преди три години българската държава направи питане до Европейската комисия дали въпросните договори, сключени по времето на правителството на Иван Костов, са нерегламентирана държавна помощ, чийто отговор още се чака. Ако Брюксел каже, че е налице такава помощ, процедурата предвижда тази държавна помощ да бъде възстановена от този, който я е предоставил неправомерно. Едва след това този, който я е предоставил неправомерно, може да заведе регресивен иск срещу тези, които са я получили.

Според министър Петкова договорите с американските "Марици" съдържали сериозни клаузи и неустойки при предсрочното им едностранно прекратяване и ако се стигне до там, българската държава трябва да плати 3 милиарда лева на двете централи.

На заседанието на енергийната комисия в НС темата за американските "Марици" е била поставена от социалиста Таско Ерменков.

(СН)

В материала е използвана информация от news.bg