Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

КНСБ при ТЕЦ "Марица изток 2" се обяви против увеличението на цената на въглищата

Без тези въглища няма гарантирана сигурност на енергийната ни система. А за да оцелеят двата основни стожера в комплекс "Марица изток", е необходимо държавата не само да иска от тях, но и да им даде нещо. Ако например бъдат осигурени 100 млн. лв. за техниката на "Мини Марица-изток" и за реализиране на инвестиционните им проекти, никой няма да постави искане за увеличаване на цената на въглищата. Подобен жест може да бъде направен и спрямо нуждите на държавната ТЕЦ "Марица изток 2", поставена в момента на колене заради постоянно повишаващите се цени на квотите за вредни емисии. Може и отнетият им студен резерв да върне Днес в редакцията на "Старозагорски новини" се получи позиция на КНСБ при ТЕЦ "Марица изток 2" срещу поисканото от КТ "Подкрепа" увеличение на цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток" ЕАД. Официалните адресати на синдикалната позиция са министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изп. директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов, изп. директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов, председателят на Националната федерация на енергетиците Георги Петров и двамата президенти на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Реакцията на КНСБ при ТЕЦ "Марица изток 2" е провокирана от брифинг, който КТ "Подкрепа" даде в столицата на 13 февруари, свързан със сигурността и бъдещето на комплекс "Марица изток". Обезпокоени за бъдещето на комплекса заради недалновидна политика, провеждана през годините на прехода, тогава от синдиката, оглавяван от Димитър Манолов, настояха пред правителството за увеличение на цената на въглищата с 15% и увеличение на цената на ел.енергията, произвеждана в държавния ТЕЦ "Марица изток 2", поне с 10%..., въпреки че само незначителна част от нея е включена в микса, а основната се търгува на свободния енергиен пазар.

Днес от КНСБ към ТЕЦ "Марица изток 2" категорично се разграничиха от позицията на колегите си от КТ "Подкрепа" с мотива, че предлаганото увеличение на цената на въглищата няма как да бъде компенсирано в условията на борсовата търговия и ще доведе до допълнителни загуби от 36 млн. лв. на година на държавното енергийно дружество.

Тъй като досега никога медията ни не е деляла двата синдиката, в чието лице вижда отговорни фактори, отстояващи интересите на комплекс "Марица изток", публикуваме дословно позицията на КНСБ:

ПОЗИЦИЯ
на КНСБ при ТЕЦ "Марица изток 2"

ОТНОСНО: Исканото увеличение цената на въглища и нарастващи финансови загуби на ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД

Уважаеми управляващи, скъпи колеги,
За трети пореден път през изминалата година сме свидетели на безпочвено и нахално искане на колегите от "Мини Марица-изток" за драстично увеличение на цената на въглищата, след като си завишиха заплатите с 10%. Това е, меко казано, нагло, предвид огромните финансови загуби, които търпи ТЕЦ 2 в последните 5 години. За 50 години съвместна дейност така и не разбраха, че нашите проблеми са и техни, и обратно.

Искането на КТ "Подкрепа" за увеличаване с 15% цената на въглищата ще донесе допълнителни 36 млн. лв. загуби на ТЕЦ 2 и то само за една година.

Защо никой не говори и пише за милионите, които ТЕЦ 2 плаща всяка година за закупуване на квоти за вредни емисии (200 млн. лв.). Нима те не са следствие на въглищата, които горим!

Смятам, че е нормално "Мини Марица-изток", като член на Български енергиен холдинг и заинтересована страна, да поеме част от сумата, необходима за закупуване на емисии, а не само да иска увеличение на цената на въглищата.

Уважаеми господа миньори,

Спрете с тези популистки искания за цената на въглищата, защото ще дойде време да се молите да горим вашите въглища! Помислете и за това, че ТЕЦ 2 продава своята енергия изцяло на борсата и не можем да си увеличим цената с лозунги и стачки.
Ако уважаемото правителство удовлетвори искането на КТ "Подкрепа" за 15% увеличение цената на въглищата, ние в ТЕЦ "Марица изток 2" ще преминем към крайни действия на протести, бойкотиране получаването на въглища и ефективни стачни действия.
Казваме "Стига!" на умишленото източване и унищожаване на ТЕЦ "Марица изток 2"!
Ние също си пазим предприятието и работните места!
Председател КНСБ ТЕЦ 2 (п): инж. Деян Дяков