Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Няма преговори за прекратяване на договорите с американски централи

Министър Теменужка ПетковаВ ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" са вложени стотици милиони евро за удължаване срока на експлоатация с десетилетки и привеждането на старите енергийни блокове в съответствие с европейските екологични норми По време на петъчния парламентарен контрол енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с т.нар. американски централи - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" и ТЕЦ "AES - Гълъбово". В отговор на парламентарно питане на народния представител от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов министър Петкова заяви дословно:

"Що се отнася до Вашия въпрос, свързан с договорите с двете американски централи, аз съжалявам, но няма да мога да кажа нищо по-различно от това, което излезе в последните дни като информация.

Работим активно с ЕК, както от страна на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, в комуникация непрекъснато сме с Комисията, НО СТАНОВИЩЕ НА ЕК, СВЪРЗАНО С ТОВА, ЧЕ Е НАЛИЦЕ НЕПРАВОМЕРНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ, КЪМ ТОЗИ МОМЕНТ НЯМА. Когато има информация, бъдете сигурни, че първи ще информираме парламента", допълни министър Петкова.

Питането на депутата Искрен Веселинов бе свързано с повишената цена на електрическа енергия на свободния пазар и проведената миналата седмица среща на четирите националнопредставени работодателски организации с премиера Борисов по повод поисканата от тях оставка на енергийния министър.

Защо едрият бизнес иска прекратяване на
договорите с т.нар. американски централи?

Ако целта на едрия бизнес е да купува по-евтиния ток, произвеждан от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" и ТЕЦ "AES - Гълъбово" на свободния пазар при едно евентуално прекратяване на договорите им с НЕК, претенциите на работодателите са меко казано меркантилни. Защото това означава изкарването на двете централи от микса, контролиран от КЕВР и по-висока цена на тока за всички битови абонати.

Припомняме, че едно от исканията на едрия бизнес за оставката на министър Петкова беше свързано с "изоставането на реформите в енергийния сектор" и освен договорите с т.нар. американски централи като мотив за "изостаналите реформи" лидерът на една от работодателските организации - КРИБ, се беше обявил и за съкращаване на персонала в държавните енергийни дружества "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2". Ако целта отново е достигане на по-евтин ток на пазара, това обаче не означа ли пряко вмешателство в работата на Министерството на енергетиката? И то от хора, непознаващи енергийната система и спецификата му. Но пък за сметка на това никоя работодателска организация не отвори дума за съкращаване на персонала в АЕЦ "Козлодуй"!? Нито пък за разваляне на договори с прескъпите фотоволтаици!?

А комплекс "Марица изток"?

Този, същия, който гарантира сигурността на българската енергийна система, в това число и енергийната осигуреност на бизнеса, особено при екстремни условия, каквито имаше през януари 2017 г. Когато съберем две и две, не излиза ли, че щенията за реформи от страна на едрия бизнес са изцяло фокусирани върху комплекс "Марица изток", част от които са и двете т.нар. американски централи и техните договори?

Тези, същите, чиито блокове са част от гарантираната сигурност на енергийната ни система, чиито собственици инвестираха стотици милиони евро, за да отговорят на европейските екологични изисквания, които използват като суровина български въглища, в които работят хиляди българи, пряко заети в производството и в поддръжката им, и които плащат данъците си не в Америка, а в България. Същите тези централи, които преди 2 години, когато България имаше нужда от оздравяването на енергийния си сектор, намалиха цената с 15% и респективно разходите на НЕК по договорите им със 100 млн. лв. за година, които иначе трябваше да се калкулират в сметките на потребителите.

Междувпрочем договорите с двете централи са сключени по времето на правителството на Иван Костов и ако едрият бизнес милееше за България, а не за собствените си сметки за по-евтин ток, защо не реагираха тогава!?

Какво ще реши Европейската комисия за договорите на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" и ТЕЦ "АЕS - Гълъбово към момента е неизвестно. Затова и Теменужка Петкова - единственият от много правителства насам енергиен министър, която е обърната с лице към комплекс "Марица изток", в петък назова фактите такива, каквито са. Тоест преговори с двете централи за разваляне на договорите не са стартирали, а всички противни твърдения са спекулации в ущърб на комплекс "Марица изток".

Йовка НИКОЛОВА