Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Енергийни компании защитиха министър Петкова от щенията на бизнеса

"КонтурГлобал Марица изток 3" е един от членовете на "Национална Енергийна Камара", която днес се обяви срещу исканата от бизнеса оставка на министър Петкова Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика, се казва в позицията им

"Национална Енергийна Камара", обединяваща най-големите инвеститори в българската енергетика, защитиха днес ресорния министър Теменужка Петкова от нападките на три от четирите националнопредставени работодателски организации, които в понеделник поискаха оставката й "заради серия от неистини, изречени на 2 февруари в ефира на БНТ, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" и заради изоставените реформи".

Това, което най-много подразни представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България бе твърдението на министър Петкова, че държавата не може да се меси на свободния пазар.

Според "Националната Енергийна Камара", в която членуват собствениците на над 50% от инсталираните у нас енергийни мощности, с реализирани от тях инвестиции в сектора за над 11 млрд. лв., обявиха днес в своя позиция, която бе изпратена до "Старозагорски новини", че подкрепят усилията на правителството, насочени към модернизация и пълна либерализация на електроенергийния пазар.

"Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара и в подкрепа на финансовата стабилност на отрасъла...

Вярваме, че спорните въпроси следва да бъдат обсъждани отговорно, аргументирано и при равнопоставеност на всички участници в процеса. Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика в дискусиите по Четвъртия енергиен пакет", се посочва в позицията на "Националната Енергийна Камара", в която членуват "КонтурГлобал Марица изток 3", "Ей И Ес - 3 ЕС Марица изток I", EVN, ЧЕЗ и "Енерго-Про", както и ветроенергийната, хидроенергийната и фотоволтаичната асоциации.

Подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА