Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Работодателски организации поискаха оставката на енергийния министър

Министър Теменужка ПетковаПод реформа в енергийния сектор от КРИБ разбират съкращаване на персонала в ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Мини Марица-изток"Един от мотивите им е "изоставени реформи" в държавните дружества в "Марица изток", което, според КРИБ, означава съкращения на персонала

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) днес излязоха с общо настояване за оставката. Единствено Българската търговско-промишлена палата (БТПП) от работодателските организации не се е присъединила към искането.

Прессъобщението, което беше получено в "Старозагорски новини", гласи:

"На 2 февруари 2018 г. министърът на енергетиката Теменужка Петкова си позволи в ефира на Българската национална телевизия да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм. В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за "свободен" пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този "свободен" пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представляващи над 80% от българския бизнес, категорично не приемат подобно нагло поведение от страна на представител на изпълнителната власт. Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г. от 11:00 часа.

Заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" и най-вече, заради изоставените реформи, настояваме за оставката на Теменужка Петкова".

Медията ни припомня, че отдавна от КРИБ се целят в държавните енергийни дружества "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" с настояването за редуциране на персонала в тях, която, според тях, е еднозначно на реформа. Без обаче детайлно да са запознати със спецификата на работата в тях и пренебрегвайки факта, че точно тези дружества са гарант за енергийната сигурност на България.

Йовка НИКОЛОВА