Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Въглищните ТЕЦ-ове никога няма да бъдат затворени, докато има въглища в Маришкия басейн

Прокуристът на "Енергоремонт - Гълъбово" АД Евгени Станчев е завършил две специалности във Виенския икономически университет - "Финанси и финансови пазари" и "Оптимизация на бизнес процеси". Бил е консултант на компании в Германия, Австрия и Русия. В България е от 2006 г. В продължение на 4.5 години е бил изп. директор на "Подем-кран" в Габрово (бившия Електротелферен завод). Тази година му предстои дипломиране и по специалността "Технология на металите и машиностроене" в Габровския технически университет. На 42 години е и е родом от Стара Загора  "Енергоремонт - Гълъбово" АД не само е съхранено след приватизацията, но понастоящем е партньор на световни инженерингови компании Това твърди прокуристът на "Енергоремонт - Гълъбово" АД Евгени Станчев.
Как оцеля приватизираното предприятие от структурата на бившето СО "Марица изток" и успя да се наложи на енергийния пазар в Европа? Кои са настоящите му партньори и как решава проблема с повсеместно липсващите кадри?
Отговорите четете в интервюто на "Старозагорски новини" с Евгени Станчев.

Прокуристът на "Енергоремонт - Гълъбово" АД Евгени Станчев: Работим с най-големите инженерингови компании в Европа и света за изграждането на нови топлоцентрали

- Г-н Станчев "Енергоремонт - Гълъбово" беше част от бившето СО "Марица изток", но след демократичните промени всяко едно от предприятията бяха обособени в отделни дружества и част от тях бяха продадени. За съжаление, някои от тях вече не съществуват, а "Ремотекс - Раднево" например остана в историята с неизплатените заплати на стотици работници. Каква е съдбата на "Енергоремонт - Гълъбово" АД?

- "Енергоремонт - Гълъбово" за разлика от "Ремотекс - Раднево" и много други предприятия от промишлеността има щастлива съдба, въпреки катаклизмите, през които е минало през годините, в това число и големите съкращения преди старта на приватизацията и т.н. Предприятието е изключително добре съхранено и като персонал - запазило е високо квалифицираните кадри и по отношение на технологично-производствената му база - сградния фонд и машините, за което трябва да отдадем дължимото на собствениците му. Понастоящем в "Енергоремонт - Гълъбово" работят над 800 служители и практически е едно от най-големите промишлени предприятия в бранша си.

В голяма степен то е и надградено. Ако навремето, когато предприятието е било държавно, е било монополист в производството на резервни части за ТЕЦ-овете на комплекс "Марица изток" и поддръжката им, сега вече то е надградило производствените си бази и в момента е един от най-големите производители в Европа на оборудване под налягане за топлоцентрали не само на въглищни, но и на газ, на изгаряне на отпадъци и др. Ние работим за едни от най-големите инженерингови компании в Европа и в света - "Щаймюлер Бабкок", които са абсолютен лидер в изграждането на нови топлоелектрически мощности, за "Сименс", за "Дженерал електрик", за "Хитачи".

- Какъв е географският обхват на договорите, които изпълнявате?

- Проектите, които изпълняваме, обхващат една голяма географска територия, но ако накратко трябва да очертаем картата: на северозапад - от Шотландия, където са последните ни проекти, надолу - до Португалия, на югоизток до - Мадагаскар, и на североизток - до Швеция и Москва. В тия страни имаме обекти, на които доставяме оборудване под налягане.

- Номенклатурата обновена ли е?

- Топлоенергетика по принцип си е консервативен бранш, там нещата са измислени преди много десетилетия, но това, че ние работим с водещи инженерингови компании като "Щаймюлер Бабкок", "Сименс", "Хитачи", ни позволява да произвеждаме по-ново поколение оборудване за централи. И ако ТЕЦ-овете в "Марица изток" (с изключение на новата AES) са изградени по руски (съветски навремето) проекти, то проектите, по които работим в Европа и извън европейския континент, са съвременни и там оборудването е проектирано да бъде с по-висока ефективност. И съответно тези компании изискват от нас много по-високо качество. Разбира се, със същото качество произвеждаме и оборудване за централите от "Марица изток", защото няма как да направим разлика. Фактически заявките, които имаме от световните инженерингови компании, ни провокираха да подобрим ефективността на произвежданото от нас оборудване да бъде по-издръжливо, по дълговечно.

- Повсеместно в бизнеса се оплакват от недостиг на кадри. Съществува ли този проблем и в "Енергоремонт - Гълъбово"?

- Да, така е. Аз съм работил и в други браншове - в машиностроенето, в хранително-вкусовата промишленост и кадри не достигат навсякъде - от общи работници, до технолози и инженери. Няма ги като брой, да не говоря за квалификацията.

Проблемът с кадрите съществува от много години, за него само се говори, но някакви кардинални мерки не са предприети досега.

- Проведоха се толкова много срещи между бизнеса, ръководства на университети и училища, представители на образователното министерство и т.н.

- Участвал съм на такива срещи като директор на "Подем" - Габрово. Много приказки са изприказвани, но малко е свършено до момента. Вината не е толкова в университетите, а в системата ни финансирането им, което е порочно и пагубно както за тях, така и за кадрите, които подготвят. Аз самият в момента следвам машиностроене в Габровския технически университет, познавам преподавателите и като студент, и като възложител, като потребител на техните кадри. Преподавателите са изключително качествени хора, въпреки ниското им заплащане те са отдадени на науката, която развиват, но те просто нямат полезен ход, защото финансирането им зависи от броя на студентите. Ръководствата на университетите не могат да направят нищо друго, освен да се помъчат да избутат колкото се може повече студенти през семестрите, за да получат финансиране, а количеството обикновено не е еквивалент на качеството.

- Как в "Енергоремонт" се справяте с качеството на кадрите, тоест с квалификацията им?

- Като предприятие, което е голям работодател, което се намира извън областния център и което не може да разчита на помощ от държавата, ние разчитаме на нашите програми за обучение. В "Енергоремонт - Гълъбово" имаме сертифициран Център за професионално обучение.

- Съществуваше ли преди приватизацията на дружеството?

- Съществувал е под формата на ПУЦ. Сега е сертифициран Център за професионално обучение и фактически професиите, които са най-дефицитни в нашия бранш, ние ги подготвяме сами. Момчетата, които работят при нас и които показват талант да се развиват, минават курсове в Центъра, при това напълно безплатно. Но в случая не говорим за някакви проформа курсове, а за целодневно, интензивно обучение в рамките на 3 месеца, с откъсване от производството, с практически занимания и т.н. Подготовката, която те получават, е много добра, а след завършването на курсовете получават и документ за придобита квалификация и клас. Освен това имаме един от най-професионалните отдели по заваряване, с изключително компетентни инженери по заваряване - това е много рядка професия не само в България, но изключително тежка и отговорна. Тези специалисти също провеждат ежедневни обучения, тоест подготвят кадри от най-дефицитните, които междувпрочем са изключително търсени и в Европа. Всичко останало е въпрос на добра организация при приемането на пикови проекти. Но както се казва "Енергоремонт" се е научила да си стои на двата крака и да изпълнява в срок и качествено поръчките на контрагентите си.

- Как се справя "Енергоремонт - Гълъбово" АД с конкурента си "Енергоремонт холдинг", който наскоро отново смени собственика си?

- Винаги залагаме на една лоялна конкуренция. Винаги съм изповядвал принципа, че с конкурент човек трябва винаги да се разбере, за всичките има достатъчно работа.

По отношение на производството "Енергоремонт холдинг" не ни е конкурент, защото те нямат производствените бази, каквито имаме ние, те са специализирани в друга част. Частично някъде се засичаме, но това, което ние правим - производството на котелното оборудване, на оборудването под налягане, ремонта на котелното оборудване, на турбини, на ел.части, нямаме кой знае какви пресечни точки. А където имаме, успяваме да запазваме добрия тон, да не накърняваме интересите.

- Какви са перспективите в бъдеще за "Енергоремонт - Гълъбово"?

- Имаме осигурени договори, които за щастие са изключително дългосрочни, тъй като проектите са по изграждане и рехабилитация на енергийни мощности са дългосрочни проекти, имаме изградени отношения с водещите инженерингови компании като "Щайнмюлер Бабкок", като "Хитачи", като "Сименс", тоест ние сме им предпочитаният партньор за тези проекти.

- Приетите наскоро от Европейската комисия нови екологични изисквания поставя под въпрос дългосрочната перспектива към въглищните централи.

- Никой няма да допусне затварянето на въглищните централи. Полша например е един от най-големите производители на ел.енергия от въглища. Там има такива проекти за рехабилитация, за увеличаване на капацитета на техните въглищни централи, че едва ли някой би вложил стотици милиони, ако от ЕС имат намерение да им прекратят дейността. Аз мисля, че и в България няма политик или държавник, който да си позволи да спре ТЕЦ-овете в комплекс "Марица изток", докато има въглища в Маришкия басейн. И всички приказки за преминаването им на газ са безумни, това са популистки приказки, защото въглищата на "Марица изток" може да са нискокалорийни, но технологически ТЕЦ-овете са проектирани да работят с такива въглища и това е най-евтината целогодишна енергийна суровина.

- Оптимизмът Ви, че никой няма да посегне на въглищните централи на проектите, които изпълнявате ли се крепи?

- Никой няма да изпълнява амбициозно инвестиционни програми и да налива милиони в поддръжка, ако знае, че след няколко години ще бъде затворен. Това просто е абсурдно. Както е абсурдно да бъдат заменени въглищата от Маришкия басейн с някаква друга енергийна суровина.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА