Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Синдикатите обмислят протест в защита на производството на електроенергия от въглища

Председателят на СМФ "Подкрепа" Владимир ТопаловМинистерство на околната среда и водите"След всичко случило се до този момент по линия на комплекс "Марица изток" и останалите български въглищни топлоцентрали на нас не ни оставя нищо друго, освен да предприемем протестни действия", заяви днес пред медията ни председателят на Синдикалната миньорска федерация "Подкрепа" Владимир Топалов. Поводът на синдикалното недоволство е изтичащият на 15 януари срок, в който страната ни може да се присъедини към жалбата на Република Полша пред Европейския съд срещу приетите нови екологични евронорми, неизпълними от нито една въглищна ТЕЦ у нас, и дадените, но неизпълнени обещания от страна на МОСВ, че това ще се случи.

"Много дълго говорихме, че Референтният документ на ЕК, в който са заложени новите еконорми, е приет в нарушение на европейските разпоредби. Първоначално от МОСВ обещаха, че ще го обжалват на ниво Европейска комисия, чийто краен срок беше през октомври 2017 г., но не го сториха с оправданието, че никоя друга държава не обжалвала. В края на 2017-а стана известно, че Република Полша е обжалвала въпросното решение пред Европейския съд и от МОСВ отново обещаха, че страната ни ще се включи в това обжалване. Просто чакали да видят какво точно гласи жалбата им. Тя вече стана достояние на МЕ и МОСВ, благодарение на Европейската асоциация за въглища и лигнити "Еврокол", с конкретни указания кои членове от европейските разпоредби са нарушени. От "Еврокол" изрично уточниха, че крайният срок за присъединяване към жалбата на Полша е 15 януари 2018 г., но до този момент от отговорната по ресора българска институция - МОСВ, няма никаква реакция. Просто стоят и чакат, и ни увещават, че въглищните топлоцентрали ще бъдат спасени чрез назованата от тях "пожизнена дерогация" - понятие, което не съществува в европейската директива 2010/75. Ние обаче повече няма какво да чакаме, тъй като съдбата на десетки хиляди миньори и енергетици е заложена на карта", коментира Владимир Топалов. За предстоящите протестни действия информация ще бъде съобщена след предстоящите празници за Богоявление и Ивановден.

Председателят на СМФ "Подкрепа" припомни, че комплекс "Марица изток" няма алтернатива за енергийната сигурност на България в близките десетилетия. Тъй като понастоящем у нас най-спряганата тема е строенето на нови енергийни мощности, той изрази мнение, че вместо АЕЦ "Белене", Българският енергиен холдинг и "Мини Марица-изток" могат съвместно да построят една нова въглищна топлоцентрала в комплекса по най-новите технологии. "Така ще бъдат решени три проблема - с климата, с енергийната сигурност и жизнения стандарт на българите. Защото ако бъдат направени инвестиции за нова атомна електроцентрала, ние можем да решим проблема с климата, но не можем да решим как народът да плати тази цена. Единствената възможност за връзване на сметките между трите стълба - екология, енергийна сигурност и цена на тока, е нова съвременна ТЕЦ, построена в "Мини Марица-изток", заключи Топалов.

Йовка НИКОЛОВА