Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

"Марица изток" Руси Данев: Глупаво е ТЕЦ-овете от въглища да преминат на природен газ. Това няма нищо общо с реалността!

Настоящият шеф на КЕВР Иван Иванов и бившият ген. директор на СО "Марица изток" - старозагорецът Руси Данев, са били състуденти от МЕИ. Двамата завършват през 1968 г. специалността "Електроизмервателна техника", след което пътищата им се разделят - Иванов остава преподавател в МЕИ, а Данев специализира в минната и енергийна промишленост"Технологично въглищните ТЕЦ-ове могат да преминат на природен газ, но произвежданата с алтернативното гориво електроенергия ще бъде с пъти по-скъпа, отколкото с нашите родни въглища, които гарантират енергийната независимост на България вече 65 години. Отделно ще трябват пари за преустройства на горивните камери, на горивните уреди и т.н.

Смяната на въглищата с природен газ е глупаво, толкова глупаво, че няма нищо общо с реалността". Така бившият генерален директор на СО "Марица изток" Руси Данев задочно отговори на своя състудент от МЕИ - настоящия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов, който днес обяви пред БТА, че "след срока за дерогация за Маришките централи те лесно биха преминали към използване на природен газ като алтернативно гориво, тъй като бъдещият интерконектор "Комотини - Стара Загора" ще доставя природния газ буквално на входа на Маришкия енергиен комплекс, което рязко ще повиши спазването на екологичните норми от тези централи" (б.р. цитатът е дословен).

Тази версия шефът на КЕВР лансира от няколко години и особено активно, след като през лятото на 2017-а влязоха в сила новите, по-строги еконорми от т.нар. Референтен документ на Европейската комисия за Големите горивни инсталации, на които към настоящия момент не отговаря нито една европейска въглищна ТЕЦ.

"През изминалите 65 години българската държава е вложила стотици милиони във въгледобива. И сега, според щенията на Иван Иванов, тези пари трябва да ги загробим ли? Не можем да се откажем от единствения целогодишен източник на електроенергия у нас - родните въглища, това е немислимо!", категоричен беше Руси Данев.

За пореден път пред медията ни той подчерта, че хора, които не разбират от енергетика, нямат правото да определят нейното бъдеще, визирайки целия спектър от отговорните понастоящем фактори в МЕ, МОСВ, в това число и държавния регулатор.

Според Руси Данев точно заради липсата на компетентни в МОСВ кадри в областта на енергетиката до този момент държавата ни не се е присъединила към обжалванията пред Европейския съд, направени от Република Полша и Еврокол на приетия в нарушение на европейските нормативни актове Референтен документ на ЕК за еконормите. Чийто краен срок обаче изтича на 15 януари т.г. "Дори от Еврокол да са ни показали по кои членове на еврорегламентите трябва да се обжалва, за да напишеш нещо, трябва да си компетентен, а не чул или прочел някъде нещо. Ако нямат специалисти, ами да си наемат. Все още в България има живи изключително компетентни енергийни специалисти, но тях явно никой не ги търси" коментира Руси Данев. Той дебело подчерта, че за да бъде спасен комплекс "Марица изток", не са необходими оправдателни, а убийствени аргументи за това, че България не е замърсител на околната среда с въглищните си централи за разлика от други работещи ТЕЦ-ове в Европа. И вместо снизхождение, България трябва да настоява пред ЕК за бонуси.

Йовка НИКОЛОВА