Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

ТЕЦ-овете още чакат поисканото удължаване на срока за дерогациите

ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"Участниците в брифинга на ЕЙ И ЕС в Стара Загора (отляво надясно) Тодор Бележков и Иван ЦанковТоплоцентралите от комплекс "Марица изток" все още не са получили поисканото от тях пред Изпълнителната агенция по околна среда удължаване на срока с 6 месеца за кандидатстването им за дерогации във връзка с приетия Референтен документ на ЕК, определил по-строги екологични норми за отделяните от тях емисии. Това стана ясно във вторник по време на брифинга на ръководството на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово", на който бяха отчетени резултатите на компанията за 2017 г..

Изп. директор на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" Иван Цанков уточни, че Референтният документ е влязъл в сила на 17 август т.г. и определеният според законовите разпоредби срок за кандидатстване за дерогация изтича в средата на месец февруари 2018 г. Основната причина за исканото удължаване на срока с още 6 месеца е включената за пръв път норма за измерване на живак в атмосферата, за който няма голям опит на европейско ниво както за неговото замерване, така и за предприемането на мерки за неговото улавяне.

Според европейската директива 2010/75/ЕС, за да получат дерогация, т.е. отлагане за даден период от време изпълнението на новите строги екологични норми (неизпълними понастоящем от нито една електроцентрала на въглища не само у нас, но и в Европа), всеки един от ТЕЦ-овете трябва да докаже, че постигането на тези норми би довело до инвестиционни разходи, които са несъразмерно по-високи в сравнение с ползите за околната среда. За тази цел Иван Цанков припомни, че четирите ТЕЦ-а в комплекс "Марица изток" са наели общ консултант - компания с изключителен опит на европейско ниво, в това число и в работата си с институциите в Брюксел, чийто анализ трябва да покаже дали централите отговарят на изискванията за дерогации. Отделно пък всеки ТЕЦ ползва собствен консултант, който изчислява очакваните инвестиционни разходи за покриване на еконормите от Референтния документ, които са необходими за крайния анализ.

Към момента подготовката за дерогации е единствената плоскост, по която се работи в България за спасяването на въглищните ТЕЦ-ове и комплекс "Марица изток".

По-лесният и желан от всички топлоцентрали вариант е обжалването на Референтния документ на ЕК пред Европейския съд заради констатирани нарушения по време на гласуването му и некоректните добри практики, заложени в него. Миналата седмица стана известно, че това вече са направили Република Полша и Европейската асоциация по въглища и лигнити Еврокол. За това обаче в комплекс "Марица изток" научиха не от отговорните български институции или от евродепутатите ни, а отново от Еврокол.

Според изпълнителния директор "Експлоатация" на ЕЙ И ЕС Тодор Бележков на последния координационен съвет в Министерството на енергетиката, проведен на 29 ноември, темата с обжалването е била дискутирана, а от МОСВ са заявили, че имат волята и желанието България да се включи в него и в момента проучвали как точно страната ни да се присъедини към подадени жалби в Европейския съд.

В интерес на истината за това намерение на МОСВ стана публично известно още през октомври т.г. по време на посещението на полския премиер в България преди крайния срок за процедурата, която изтече на 10 ноември. Но явно от МОСВ основно залагат на мисленето, а не на действието и вероятно е необходим стимулатор да ускори мисловния им процес. Защото ако за американските ТЕЦ-ове в "Марица изток" осигуряването на инвестициите за покриването на новите еконорми на Референтния документ в даден момент се окажат възможната възможност, за държавната "ТЕЦ Марица изток 2", която всъщност е и най-голяма в комплекса, стотици милиони за реконструкции ще бъдат невъзможната невъзможност. А и няма никаква гаранция, че влагането на милиони и милиарди в извършването на реконструкции ще гарантира ползи за околната среда.

Йовка НИКОЛОВА