Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Енергетика

ТЕЦ-овете с въглищни резерви над нормативно определените

Министър Петкова при проверката си в "ТЕЦ Марица изток 2", където също има осигурени въглища за "студения резерв" над нормативните изисквания (Архив СН)Топлоелектрическите централи, които имат ангажимент да осигуряват т.нар. студен резерв, задействан при нужда през зимата, имат на склад повече от нормативно изискваните количества въглища, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Това е установила проверка на запасите, извършена от 1-ви до 10 ноември в ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация - Перник", "Топлофикация - Русе", "ТЕЦ Марица изток 2", ТЕЦ "Марица 3" и "Брикел". Във всички въглищни складове на централите се съхраняват по-големи количества въглища спрямо нормативно утвърдените, отчитат проверките.

Прочети още...

Изп.-директор на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" Иван Цанков: Дори и да получим безсрочна дерогация, тя не се дава само веднъж и завинаги

Иван Цанков в офиса на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"- Г-н Цанков, на какъв етап е подготовката на ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" за кандидатстване за дерогация или т.нар. отлагане на новоприетите екологични норми, заложени в Референтния документ на ЕК, приет на 28 април т.г.?

- На настоящия етап все още международните консултанти, ангажирани от нас и колегите от останалите три ТЕЦ-а в комплекс "Марица-изток", не са приключили работата си. Очаква се до три месеца от датата на подписването на договорите, което стана в началото на октомври, да имаме резултатите от техния анализ. Този анализ от една страна ще покаже какви евентуални инвестиции са необходими, за да може всички ТЕЦ-ове да влязат в съответствие с новите екологични стандарти, от друга страна ще покаже какви биха били ползите за обществото (б.р. ползите за околната среда).

Прочети още...

Седем дни преди крайния срок - в МОСВ все още обмисляли правните възможности за обжалване на загробващия въглищните централи Референтен документ на ЕК

Днес министър Теменужка Петкова, представители на МЕ и ECO провериха складовата наличност на въглищни запаси за т.нар. студен резерв в две източномаришки централи. На снимката - министър Петкова, с изп.-директор на "ТЕЦ Марица изток 2" Живко Динчев и зам.-министър Красимир Първанов пред новото складово стопанство на държавната топлоцентрала Ще бъдат ли удовлетворени исканията на ТЕЦ-овете за удължаване на срока по кандидатстването им за дерогация? Какъв точно вид дерогация ще бъде поискана? Има ли готовност държавата да застане зад държавното си дружество "ТЕЦ Марица изток 2" при необходимост от инвестиции за покриване на новите еконорми?

Отговорите четете в интервю с министър Теменужка Петкова.

- Министър Петкова, на срещата, която се състоя през м.юли т.г. в Стара Загора, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъдат използвани всички възможни варианти за спасяването на комплекс "Марица-изток" предвид гласувания на 28 април т.г. в Брюксел Референтен документ за еконормите на емисии, отделяни от въглищните централи. Преди месец при посещение на премиера на Полша у нас Борисов заяви, че заедно ще работят за спасяването на въглищните топлоцентрали.

Прочети още...

За да не дръпнат шалтера, от ЕVN напомнят за графика на плащане

EVN България вчера напомниха, че утвърденият месечен график за плащане на фактурите за електроенергия за отделните групи битови клиенти е, както следва:
група I - от 10-о число
група II - от 17-о число
група III - от 24-то число
група IV - от 30-о число.

Прочети още...

Договориха по-високи заплати в "Мини Марица-Изток"

Синдикатите и ръководството на най-голямото въгледобивно дружество в България - "Мини Марица-Изток" ЕАД, са договорили 5% увеличение на работните заплати за четвъртото тримесечие на 2017 година. Благинката за миньорите е несъотносима към условията на труд в откритите рудници и несъизмерима с възнагражденията, които се получават например в АЕЦ "Козлодуй" и останалите ешалони в МЕ.

Прочети още...