Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Енергетика

В Стара Загора ще се подготвят магистри по топлоенергетика

Участниците в брифингаОт утре започва прием на документи по изравнителното обучение

Нова възможност за преквалификация и придобиване на магистърска степен в специалността "Топлоенергетика" и бъдеща реализация в топлоцентратралите от комплекс "Марица изток" и подържащите ги дружества беше представeна днес по време на брифинг в Община Стара Загора. Съвместният проект се реализира от Техническия университет в София, катедра "Топлоенергетика и ядрена енергетика" ,"ТЕЦ Марица изток 2", ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и ТЕЦ "Ей И Ес" в партньорство с Община Стара Загора.

Прочети още...

"Mини Mapицa-изтoк" отчита печалба за полугодието

За първата половина на годината миньорите от най-голямото въгледобивно дружество у нас - "Мини Марица-изток" ЕАД, е добило 14 867 011 тона лигнитни въглища, което е 117% от приетия бизнес план за т.г. Само за месец юли добитите въглища са 2 241 040 тона, което е 107% изпълнение на бизнес плана, съобщиха вчера от пресцентъра на дружеството.

Със 106% е изпълнен и бизнес плана по рaзкpивките. Тpaнcпopтиpaни и нacипaни кoличecтвa зeмнa мaca са 7 940 548 кyбичecки мeтpa.

Прочети още...

Министерството на енергетиката и "Грийнпийс" се разминаха тотално за дерогациите на въглищните ТЕЦ-ове

За да онагледят какви екологични замърсители са въглищните ТЕЦ-ове, от "Грийнпийс" разпространиха към пресинформацията си снимка. Тя обаче не е на българска топлоцентрала. Не е изключено кадърът да е на ТЕЦ от страна извън Европейския съюз, за чиито топлоцентрали обаче не важат новите рестриктивни изисквания на Референтния документ на ЕК.Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се създава координационно звено. Основната му задача ще е да координира действията по изготвяне на технико-икономически анализи от операторите на големите горивни инсталации (въглищните ТЕЦ-ове) и обсъждане на конкретни мерки във връзка с предвидената възможност за дерогация от изискванията на Европейскaта комисия, съобщиха в понеделник от МЕ.

Оттам припомнят, че на 28 април 2017 г. беше приет Референтен документ на ЕК

Прочети още...

Ще опашат България с фотоволтаици и перки. А зимите и националната ни сигурност?

Нови 1 119 мегавата ВЕИ ще бъдат изградени у нас през следващите 10 години, предвижда план на ЕСО

За периода 2017 г. - 2026 г. ще бъдат изградени общо 1 506 мегавата нови мощности, от които 1 119 мегавата възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), известни още като източници на зелена енергия.

Това предвижда планът за развитие на преносната електрическа мрежа на България, предложен от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), чието обществено обсъждане започна на 10 август в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Необходимите инвестиции за развитие на електропреносната мрежа за този период от време се оценяват на 1 272.3 млн. лв., от които 148.1 млн. лв. са привлечени европейски средства.

Прочети още...

Г-да министри, не си играйте с търпението на хилядите миньори и енергетици

Хилядите миньори и енергетици, работещи в мегаенергийния комплекс "Марица-изток" очакват утре чудото да се случиОстават броени часове до 27 юли, крайният срок, в който може да бъде обжалван Референтният документ на ЕК за големите горивни инсталации, който постави на карта бъдещото съществуване на българските въглищни централи, а и не само на тях.

След гласуването му на 28 април в Брюксел от Европейската асоциация за въглища и лигнити - Еврокол, обявиха на база извършен правен анализ, че въпросният документ няма законна сила, тъй като е приет в процедурни нарушения на Европейски директиви.

Прочети още...