Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Енергетика

Митрополит Киприан на първа визита в "Мини Марица-изток" АД

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов, мениджърското ръководство на дружеството и представители на Съвета на директорите посрещнаха вчера Старозагорския митрополит Киприан и представители на Епархийската администрация. По време на първото посещение на митрополит Киприан в най-голямото в България въгледобивно дружество са били обсъдени общи идеи и инициативи. Негово Високопреосвещенство е изразил увереност, че бъдещата съвместна работа ще бъде в името на добрата и взаимна полезност. Инж. Андон Андонов е подчертал, че "Мини Марица-изток" ЕАД е гръбнакът на българската енергетика и гарант за националната сигурност.

Прочети още...

ТЕЦ-овете от комплекс "Марица изток" подадоха заявленията си за дерогации

Въпреки всички увещания, че срокът ще бъде удължен, това не се случи

Всичките четири въглищни топлоцентрали от комплекс "Марица изток" на 16 февруари (петък) са подали заявленията си за дерогации в подопечната на МОСВ Изпълнителна агенция "Околна среда". Тази, същата, която трябваше да им разреши удължаването на срока за подготовката на документите след официално заявени искания от страна на ТЕЦ-овете и дадени положително становище и надежди от страна на енергийния министър Теменужка Петкова.

Прочети още...

Няма преговори за прекратяване на договорите с американски централи

Министър Теменужка ПетковаВ ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" са вложени стотици милиони евро за удължаване срока на експлоатация с десетилетки и привеждането на старите енергийни блокове в съответствие с европейските екологични норми По време на петъчния парламентарен контрол енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с т.нар. американски централи - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" и ТЕЦ "AES - Гълъбово". В отговор на парламентарно питане на народния представител от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов министър Петкова заяви дословно:

"Що се отнася до Вашия въпрос, свързан с договорите с двете американски централи, аз съжалявам, но няма да мога да кажа нищо по-различно от това, което излезе в последните дни като информация.

Прочети още...

От КТ "Подкрепа" - обезпокоени за сигурността и бъдещето на комплекс "Марица изток"

Синдикалните структури на КТ "Подкрепа" днес биха тревога пред медиите за системния финансов недостиг и заплахите от ликвидация на 40% от българската електроенергетика с всички произтичащи от това негативни последици в краткосрочен и дългосрочен план.

Според синдиката, заради деформираната през годините от множество фактори и вмешателства енергийна система, държавното въгледобивно дружество "Мини Марица-изток" работи със стара и грохнала техника, а ремонтната, рехабилитационната и инвестиционната му програми са перманентно орязани.

"В ТЕЦ "Марица изток 2" се полагат неимоверни усилия за стабилността на производството на ел. енергия, а предприятието е на загуба трета поредна година и работните заплати са без увеличение от 2012 г.", се казва в позицията на КТ "Подкрепа".

Прочети още...

Енергийни компании защитиха министър Петкова от щенията на бизнеса

"КонтурГлобал Марица изток 3" е един от членовете на "Национална Енергийна Камара", която днес се обяви срещу исканата от бизнеса оставка на министър Петкова Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика, се казва в позицията им

"Национална Енергийна Камара", обединяваща най-големите инвеститори в българската енергетика, защитиха днес ресорния министър Теменужка Петкова от нападките на три от четирите националнопредставени работодателски организации, които в понеделник поискаха оставката й "заради серия от неистини, изречени на 2 февруари в ефира на БНТ, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика" и заради изоставените реформи".

Прочети още...