Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Близо 90 000 птици са умътвени до момента заради причия грип

Близо 90 000 птици са унищожени до момента във връзка на констатираните огнища на Инфлуенца по птиците / ритчи грип/, съобщиха днес от Българската агенция по безопасност на храните.

 Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на октомври в животновъден обект за отглеждане патици, собственост на "Мейпъл Лийф Полтри" ЕООД в село Стефаново община Добрич. Там са умъртвени близо 11 хил. птици.

Второто и третото огнище бяха открити в хасковското село Узунджово и в сливенското село Глушник в лично стопанство - ферма тип "заден двор", където са унищожени над 1500 птици.

Четвъртото огнище беше констатирано на 3 ноември в животновъден обект за отглеждане на патици собственост на "Алианс Агрикол" ООД в ямболското село Зимница, където бяха унищожени близо 8 хил. патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта беше умъртвено и цялото стадо кокошки-носачки в животновъден обект собственост на "Милениум 2000" ООД в землището на село Зимница. Фермата е в непосредствена близост до констатираното огнище и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. Унищожени са близо 68 хиляди кокошки-носачки, уточниха от БАБХ.

(СН)