Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Борисов: Там, където има газопроводи, няма войни, дипломатично, тихо да отстоим нашия интерес

Там, където има газопроводи няма войни, дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави. България и Македония дадоха голям пример в Европа, че и на Балканите има държави, независимо от големите противоречия в миналото, които са подписали договор и нещата тръгват напред. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов по време на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството под мотото "Големите въпроси на 2018", предаде БГНЕС. На форума участие вземат министърът на финансите Владислав Горанов, управителят на БНБ Димитър Радев, анализаторът Иван Кръстев и др.

България ще продължи да има геостратегическо място като газопреносна система или ще стане само клиент- чувам и двете мнения, посочи Борисов. На тези, които изразяват обратното на моето за газовия хъб, което за радост и ЕК, и канцлерът подкрепиха само преди дни, трябва да кажат- ние се отказваме от огромните инвестиции, направени от държавата, милиарди в газопреносната система и ще станем само клиент. Аз специално считам, че това не мога да го допусна и не е редно да го дописна, и работим много активно това да се случи, каза Борисов. Всички прогнози на анализатори, че Украйна няма да бъде заобиколена, защото южното трасе са НАТО-вски държави, също се оказаха много грешни. НАТО-вска Гърция, НАТО-вска Турция, НАТО-вска Италия поеха ПОСЕЙДОН- южния газов коридор за сметка на транзита през Украйна. И на 1-ви януари 2019 г. ние ще осъмнем с "Турски поток". Всички,които говориха, че руснаците нямали пари, нямали как да го построят, било дълбоко морето, какви ли басни не чух тогава- съобразихме се с нашите европейски партньори, лоялност демонстрирахме: и в момента над 450 км "Турски поток" са готови,подчерта Борисов. А тръбите на нашите пристанища, които бяха, все повече намаляват , добави той. Ние като държава добре трябва да си направим сметката, запазвайки изключителната си лоялност към ЕС и НАТО, но дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави, отбеляза премиерът. Да загубим ние транзита в полза на Гърция, Турция и Италия не считам, че е нещо, което български политик би одобрил. Може да има и обратното мнение, но поне аз така считам, каза той. А там, където практиката го показва, има газопроводи, там няма и войни, отбеляза по въпроса Борисов. Има там, където няма нищо, добави той.