Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

България

57% от пенсионерите ще получат по 40 лв. коледни добавки

57% от пенсионерите в България ще получат по 40 лв. коледни добавки заради отпуснатите от правителството 49. 3 млн. лв. за тази цел. Това заяви днес социалният министър Бисер Петков пред медиите, предаде БГНЕС.

Петков допълни, че допълнителните средства пенсионерите ще получат заедно с декемврийските си пенсии, чието изплащане започва от 7 декември. Добавките ще бъдат за онези от тях, които имат пенсии до 321 лв. включително, което е новата линия на бедността.

Прочети още: 57% от пенсионерите ще получат по 40 лв. коледни добавки

След птичия грип откриха и огнище на псевдочума при птиците

Констатирано е огнище на Нюкясълска болест по птиците в пазарджишкото село Синитoво, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните. Болестта засяга както домашните, така и дивите птици, но не е опасна за хората, уточняват от БАБХ.

 Областна дирекция по безопасност на храните, град Пазарджик е взела проби от умрели домашни птици, след като собствениците им са информирали за смъртността. Лабораторните резултати са доказали, че птиците са умрели от Нюкясълска болест (псевдочума при птиците) в един животновъден обект. Там не е констатирано наличие на птичи грип.

Прочети още: След птичия грип откриха и огнище на псевдочума при птиците

Четири огнища на причи грип са констатирани до момента в страната

Общо четири огнища на болестта Инфлуенца по птиците /причи грип/ са констатирани към момента на територията на страната -  по едно на терититориите в областите Добрич, Хасково, Сливен и Ямбол, съобщиха днес от Българската агенция по безопасност на храните.

Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици находящ се в ямболското село Зимница, община Стралджа, където са умъртвени близо 8 хиляди патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището.

Прочети още: Четири огнища на причи грип са констатирани до момента в страната

Близо 90 000 птици са умътвени до момента заради причия грип

Близо 90 000 птици са унищожени до момента във връзка на констатираните огнища на Инфлуенца по птиците / ритчи грип/, съобщиха днес от Българската агенция по безопасност на храните.

 Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на октомври в животновъден обект за отглеждане патици, собственост на "Мейпъл Лийф Полтри" ЕООД в село Стефаново община Добрич. Там са умъртвени близо 11 хил. птици.

Второто и третото огнище бяха открити в хасковското село Узунджово и в сливенското село Глушник в лично стопанство - ферма тип "заден двор", където са унищожени над 1500 птици.

Прочети още: Близо 90 000 птици са умътвени до момента заради причия грип

България ще подчини газовите си планове на "Турски поток"

Делян ДобревНяма да се прави руска тръба до Варна, обяви шефът на енергийната комисия Делян Добрев

България не обсъжда с "Газпром" вариант, при който тръба от Русия ще достига до газовия хъб във Варна. Това заяви пред БНР днес председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. От думите му стана ясно, че засега страната ще съобрази плановете за развитие на газопреносната си мрежа с изграждането на "Турски поток".

Прочети още: България ще подчини газовите си планове на "Турски поток"