Уважаеми посетители

Уважаеми посетители, Интернет страницата на "Старозагорски новини" е с нова, по-актуална визия. Той е със същия адрес starozagrskinovini.com. Тези от Вас, които не са успели да влязат в новия ни...


Прочети...

Зам.-председателят на НС Емил Христов направи родолюбив жест към 90 старозагорски ученици

Благодарение на личния жест на зам.-председателя на НС Емил Христов общо 90 старозагорски гимназисти и част от членовете на Младежкия общински съвет ще имат възможност да посетят тържествата на връх...


Прочети...

Мартин Димитров: Хората, които държат за АЕЦ "Белене", имат желанието и ентусиазма да затворят съществуващи мощности

Повдигането въпроса за евентуално балканско икономическо обединение с цел изграждане на втора ядрена централа у нас провокира общественото внимание. Темата, свързана преди всичко с енергийната сигурност и потенциал на страната,...


Прочети...

ТИР-овете препълниха паркингите в Старозагорско

Всички паркинги в Гурково и този на летище Стара Загора днес бяха препълнени от ТИР-ове, които очакваха да бъдат пропуснати през прохода Хаинбоаз. Причина бе затворената граница от румънска страна...


Прочети...

Шест общини в Старозагорска област са с преустановени учебни занятия

От общо 11-те общини на територията на Старозагорска област в 6 училищата са затворени. Това са Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Гурково и Опан. С решение на кметовете на съответните общини е...


Прочети...

Расте броят на делата за случаи на домашно насилие

Чувствително е нараснал броят на заведените дела по казуси за домашно насилие, през 2017 г. са образувани 50 дела, съобщи председателят на Районен съд - Стара Загора, Милена Колева. По...


Прочети...

Лошото време не спря крадците на жици

Близо 1 км елпроводници са били откраднати от неизвестни лица от преносната мрежа към старозагорското село Ракитница. Сигналът е бил подаден рано сутринта на 26 февруари. Похитителите са се възползвали от...


Прочети...

Промоция с награди ваучери от METRO за малкия бизнес от „Финтрейд Файнанс“

Всички нови клиенти на „Финтрейд Файнанс“ АД, които сключат Договор за Бизнес линия „Финтрейд Оборот“ или вносков заем „Финтрейд Инвест“ до 5000 (пет хиляди) лева с условия за изплащане на...


Прочети...

20 села от Старозагорска област имат нарушено електрозахранване

Днес от "Електроразпределение Юг" (част от EVN България) съобщиха, че екипите им продължават дейностите за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони. С изместването на снеговалежите на изток остава усложнена ситуацията...


Прочети...

Недопустимо, но факт: Директор на "Мини Марица-изток" подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене"

Един от бившите директори на "Мини Марица-изток", управлявал държавното въгледобивно дружество в периода 2005-2009 г. инж. Иван Марков, подкрепи изграждането на АЕЦ "Белене" и предрече по-ранното затваряне на въглищните топлоцентрали. Позицията...


Прочети...
0123456789

Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Старозагорски учен мечтае да възстанови мегалозавър

Доц. д-р Евгений Райчев се е заел с възстановяването на отсрелян наскоро вълк-единакДиорамите с препарирани от потомствения майстор птици, разположени в природонаучната сбирка на Аграрния факултет са едно от препятствията за отсъствалите от лекции студентиДоцент д-р Евгений Райчев прихванал занаята от баща си, не е препарирал само колибри

Преподавател по биология и екология на дивеча от Аграрния факултет при старозагорския Тракийски университет е сред малцината български майстори-препаратори на диви животни в България.

"Запалил" го баща му Георги Райчев, препаратор във варненския Природо-научен музей. Първият, излязъл изпод ръцете му експонат бил... маломерен костур.

А почти ведната след това и сойка. Десетилетия по-късно, защитилият докторска дисертация доц. д-р Евгений Райчев е категоричен, че няма "малки" и "големи" животни.

Случвало се е маломерно животинче да му отнеме повече време от "бюста" на елен-лопатар. Защото тайната не била само в пресъздаването на външната форма, а и в подредбата на интериора.

Отдавна е спрял да брои колко са животните, преминали през ателието му.

Все по-рядко задавал и въпроси от сорта на:

Къде екземплярът е попаднал на мушката

или кой е стрелецът. Само заради любопитковците от медиите признава, че сред клиентите му са били руските президенти Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

Първият - с отстрелян в Австрия благороден елен, а вторият - с кафява мечка, гръмната в румънските Карпати.

Връзката направил роден турооператор, който организирал ВИП-експедиции.

Категорично отказва да коментира родни имена: имало както действащи политици, така и сериозни бизнесмени, за които не било проблем да участват в сафарита. Неотдавна обработил две глави на африкански биволи и няколко антилопи. Носили са му кожа на леопард, а преди време и на лъвица, починала в зоопарк.
Обработвал е питони -домашни любимци, а заради огромна глава на риба - меч се наложило да изписва очи по каталог от САЩ. Големината им била като на чинийки за чай.

Чет нямали чакалите и вълците, а от времето, веднага след дипломирането е отглеждал полярни лисици и норки край село Змеево. Част от техните кожи включил в експозицията на факултетната сбирка, която започнал да създава кажи-речи от нищото.

С часове може да говори за тънкостите около гледането на животни с ценни кожи. По думите му, заради често променящите се модни линии, генетиците са създали над 150 вида с различни нюанси на кожата при норката.

Съжалява само, че интересът към препараторството е минимален. За 13 години, откакто е преподавател в университета е успял да обучи едва 4-5 души: основно студенти от Ветеринарно-медицинския факултет.

Мнозина уж в началото се запалвали, но на финала оставали единици. В цялата страна имало не повече от 7-8 професионалисти, които обаче рядко контактували помежду си.

Съществувала някаква странна ревност,

която не позволявала да се създаде сдружение. За разлика от други страни, където редовно провеждали конкурси, състезания и изложби.

Да не говорим за специализираната литература и цялата индустрия за заготовки (изкуствени очи, манекени и химикали). Сега нямало проблем да си поръчаш от САЩ и... динозавър. Ако разбира се си мераклия и имаш достатъчно площ, за да го експонираш.

А в България начинаещият препаратор може да разчита на едно-единствено книжле, издадено през далечната 1971-а от ветерана Евтим Ламбрев. Затова си е дал дума до 2-3 години да подготви един практически наръчник за любителите.

Прави строго разделение между професионалните препаратори и т.нар... трофейчици. Последните се занимавали само с глави на глигани, сърни, елени и екзотични трофеи за изготвяне на частни ловни колекции.

Пресмята, че за да бъде извършена истинска професионална работа по глава на лопатар му трябва поне месец.

Пак заради професионализма му се наложило да си "изпише" специална машинка за... лешене на кожите, за да обработи както трябва гръмнат някъде в Африка бивол.

Преди време се захванал да изготви

макет на трицератопс-тревопасен динозавър,

живял и по нашите земи преди 65-70 милиона години. Заради ежедневните ангажименти обаче работата останала недовършена.

Напоследък, покрай контактите си с учени от Япония се запалил по фотолова и почти зарязал оръжието. С усмивка признава, че мечтае през лятото да се завърне към годините от детството, когато със сакчето преследвал пеперуди. Не за друго, а за да дообогати университетската сбирка, към която наскоро добавил пришелец от Африка - огромен бръмбар, който доста успешно се аклиматизирал по родните ширини.

Някъде там, в далгосрочните му планове е и детската мечта да възстанови в цял ръст мегалозавър. Едно от страшилищата на долната Юра (преди около 169 млн години). Въпреки че е първият познат на учените допотопен гушер, (останки от него са намерени още през 1657 година), и до сега няма разкрит цялостен скелет.

Смущава го само проблемът с "настаняването" на бъдещия експонат. Дължината от 9 м изисквала площ с размерите на поне 3-стаен апартамент.

Христо ХРИСТОВ