Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Известният съдия Стефан Саранеделчев представи новата си книга

Залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора, едва побра стотиците граждани, дошли на премиерата на новата книга на известния старозагорски съдия Стефан Саранеделчев - "Зад превръзката Темида закачливо ни намига" Залата на библиотеката едва успя да побере всички желаещи да присъстват на презентацията на "Зад превръзката Темида закачливо ни намига"

Залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора, буквално отесня при презентацията на книгата "Зад превръзката Темида закачливо ни намига". Тя е дело на дългогодишния съдия Стефан Саранеделчев, а при нейната премиера стана ясно, че и медията ни има минимален принос в появата й на бял свят, защото в продължение на години е предоставяла поле за изява на талантливия разказвач, който се оказа освен прекрасен юрист и изключително талантлив писател. Новата му книга включва интересни случки от живота на хора, свързани с правораздаването в Старозагорско...

Освен "Зад превръзката Темида закачливо ни намига" беше представена и родоизследователската трилогия на автора, излязла през последните две години: "Да съхраним зелените клонки", "Да възродим задружността" и "Да преодолеем забравата". Но да караме поред!

Презентирането на своите произведения Стефан Саранеделчев беше поверил на известната старозагорска поетеса и преводачка Виолета Бончева. Тя обаче в интерес на истината се затрудни да отговори дали авторът е повече казанлъчанин или това, че вече от десетилетия е "ашладисан" заралия взима превес. Тя припомни, че 70-годишният магистрат е първият съдия от Старозагорския съдебен окръг, награден с най-високото отличие по Закона за съдебна власт - "Личен почетен знак първа степен - златен", което му е присъдено за проявени през продължителния му стаж като съдия висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. На презентацията стана ясен и един неизвестен за известния юрист факт от биографията му - преди да се захване с правото, Саранеделчев работи като стругар и шлосер. Следват години в държавния арбитраж и такива на юрист-консулт, в чиято практика се посребрява в средата на 80-те години на миналия век. Като бива изпреварен само и единствено от друг емблематичен правист - Неделчо Беронов...

Освен правораздаването в последните години като председател на Търговското отделение на Окръжен съд - Стара Загора, Саранеделчев сътрудничи на много печатни издания с различни материали. Интересите му са свързани с патриотични идеи и инициативи. Член е на Историческото дружество "Българска орда", има и редица изследвания в областта на краезнанието и родознанието. Запален турист и активен деятел на ТД "Сърнена гора", фен на поклоничеството и чест гост на Атонските манастири.

Бончева припомни, че Саранеделчев е автор и на книгите "Думите отлитат, написаното остава" и "111 юристи, свързани със Старозагорска област. Чувството за справедливост - основен закон". Особено внимание тя отдели обаче на апостолската дейност на бившия съдия при изследването на родовете далеч, далеч във вековете. Ненапразно трилогията му "Да съхраним зелените клонки - хроника на рода Саранеделчеви от Казанлък", "Да възродим задружността - потомците на Пенчо Калайджиев от Казанлък 1815-2015 г." и "Да преодолеем забравата - летопис на стар казанлъшки род" се определят като висши образци на българолюбието...

След като чинно изчака аплодисментите в края на затрогващото слово на своята "критичка", Стефан Саранеделчев благодари от сърце на съпругата си Маргарита, също съдия. Тя развълнувана и просълзена се обърна с топли думи към съдбата, че я е дарила с такъв - "образцов" във всяко отношение, житейски спътник. Последваха спомени за добрата-стара пишеща машина "Оптима" от ГДР, която съдия Тонев благородно бракувал при появата на компютрите и пенсионирането на Саранеделчев. Не бе спестено и признанието, че БЗНС и център-дясното е политическото му амплоа, без някога да е бил партийно обвързан. Дойде и поканата от Анани Карагьозов авторът да насочи перото и към пътеписа. И не на последно място - закачката от съдия Ива Стефанова. Тя припомни, че след навлизането на тогите в родното правораздаване уважаваният й колега се е сдобил и с така познатото ни от филмите дървено чукче. С него справедливият, но строг съдия направо е стряскал някои, които са... проспивали процеса. Безспорен факт, който го прави "будител" на квадрат - и в прекия, и в преносния смисъл на понятието.

Преди да покани на чаша бяло вино аудиторията, Саранеделчев благодари още веднъж на щерките, колегите, приятелите и съседите. В заключение той обаче припомни, че неговият родоначалник Неделчо, е наречен от хората "Сара Неделчо" - човека на реда и справедливостта! Е, името - в случая фамилията, отново си е намерило подходящия човек.

Георги ГЕРЕНОВ