Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Бъдещи театрали украсиха читалище със... стари обувки

Участници в театралната работилница окичиха с атрактивно боядисани стари обувки фасадата на старозагорското читалище "Родина" като своеобразен символ за непрекъснатото движение на тялото и духа Десетки, ярко боядисани стари обувки окичиха фасадата на старозагорското читалище "Родина". Идеята за пърформанса е на млади театрали, участващи в Шестия Национален уорк-шоп на аматьорските трупи "Репетиции при отворени врати". Организатор и инициатор на работилницата за млади таланти е студията "Сцена 99" с ръководител актьора при Драматичен театър "Гео Милев" Христофор Недков". Тазгодишната среща е под мотото "Тялото - инструмент на актьора" (Пласиране в пространството. Движение, пластика,танц).

Студията е създадена през 1999 година като приемник на Младежки театър "Съвременник". В нея се занимават млади хора на възраст между 14 и 20 години. Целите й са да въведе участниците в театралното изкуство и актьорската професия чрез история, теория и практика на театъра по системите на водещи и утвърдени световни театрали. Работи се върху пластика на тялото, говорен апарат, актьорски професионални умения чрез провокация на въображение, фантазия, наблюдение, работа в екип, отговорност, дисциплина и самодисциплина, коментира ръководителят Христофор Недков. В тазгодишния уорк-шоп, в който участие взеха състави от Стара Загора, Казанлък, Шумен, Враца и Бургас, водеща беше младата актриса Ана Мария Недкова, а за пластиката се погрижи Ромина Славова.

Христо ДИМИТРОВ