Информацията в сайта е собственост на вестник „Старозагорски новини”. При използването й, позоваването на източника е задължително!

Старозагорската опера открива сезона с "Дон Карлос"

Участници в пресконференциятаУчастници в пресконференциятаВ двата премиерни спектакъла участват Веселина Кацарова, Калуди Калудов, Сирил Ровери, Юлиан Константинов, Александър Крунев и др.

На 19 октомври от 19:00 часа с първа премиера на операта "Дон Карлос" на Верди Държавна опера-Стара Загора ще открие новия си творчески сезон.

"Малко оперни театри посягат към тази версия на прочутата Вердиева опера. Нашият творчески екип заложи на нова визия, нова режисура и на певци от световна величина", сподели пред журналисти днес директорът на оперния театър Огнян Драганов. Втората премиера ще е на 26 октомври.

Новата постановка е изградена върху седмата последна преработка на Джузепе Верди. В нея великият композитор връща сцената в гората на Фонтебло, за да може основният конфликт в операта да стане ясен за зрителите.

Режисьор на спектакъла е Славчо Николов.

"Предизвикателството е в това да се направи нещо голямо. Затова благодаря на всички колеги за съвместната работа. Надявам се, че след като се спусне завесата, публиката ще има върху какво да продължи да мисли за спектакъла, когато си отиде вкъщи", заяви Николов.

На диригентския пулт и на двете представления ще бъде Ивайло Кринчев, за прекрасните костюми се е погрижила художничката Цветанка Петкова Стойнова, а сценографията е дело на Тодор Демеров.

В двата спектакъла участва съзвездие от оперни гласове.

На 19 октомври в ролята на Дон Карлос гостува тенорът Иван Момиров. В ролята на крал Филип Втори ще се превъплъти басът и известен участник в ТВ-шоута Юлиан Константинов.

Своя дебют в ролята на Елизабет Валоа ще направи младата оперна певица Велина Божилова. Тя е родена в Стара Загора, учи тромпет в НУМСИ "Хр. Морфова", а в момента живее във Франкфурт и има участия в оперните театри в Германия. Ролята в "Дон Карлос" е втората й певческа изява пред родна публика.

Мирослава Йорданова ще бъде в ролята на принцеса Еболи.

За баритона Александър Крунев, който играе маркиз Поза, това ще е 30-ото участие в тази роля.

"Аз съм щастлив човек, защото да бъда оперен певец е моя сбъдната мечта. Пял съм с много известни наши певци, с които България трябва да се гордее. Радвам се, че точно в Стара Загора ще отбележа този юбилей. Чувствам се старозагорец, защото майка ми е родена в този град", сподели Крунев.

След ролята на Кармен, която изпя на стадион "Берое" това лято, световното мецосопрано номер едно Веселина Кацарова ще зарадва родната публика на 26 октомври в ролята на принцеса Еболи в "Дон Карлос".

Неин партньор като Дон Карлос ще е тенорът Калуди Калудов, нареждан от ценителите на операта сред изпълнителите със световна слава.

Елизабет Валоа ще бъде Цветелина Василева. Пламен Кумпиков ще дебютира в ролята на крал Филип Втори, а френският баритон Сирил Ровери ще бъде маркиз Поза.

В ролята на Великия инквизитор и в двата спектакъла ще е Димитър Станчев.

Участват още солистите Александър Марулев, Елена Баръмова, Офелия Христова, Яница Нешева, Деси Стефанова, Ивайло Йовчев, Милко Михайлов, Евгений Арабаджиев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора с диригент Младен Станев.

Билети могат да бъдат закупени от касите на Държавна опера-Стара Загора, онлайн през сайта на Операта: www.operasz.bg/online/ и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg.

Димка КАБАИВАНОВА